Tunisia lulus kerajaan baharu selepas berbulan-bulan dalam kebuntuan

TUNIS, TUNISIA, 27 FEB – Akhirnya Tunisia mempunyai kerajaan baharu, setelah empat bulan pertengkaran di kalangan parti di demokrasi muda Afrika Utara.

Selepas perdebatan selama 15 jam, parlimen Tunisia mengundi 129-77 dengan satu tindakan untuk meluluskan kerajaan Perdana Menteri kepada Elyes Fakhfakh hari ini.

Usaha terdahulu untuk membentuk kerajaan oleh Perdana Menteri gagal pada bulan lepas.

Parti Islam Ennahdha mempunyai enam jawatan menteri, lebih daripada mana-mana parti lain, kerana ia mendahului dalam pemilihan parlimen Oktober lalu. Tetapi ia tidak memenangi majoriti dan bergelut untuk mencapai kompromi dengan parti lain mengenai siapa yang seharusnya menjalankan kerajaan.

Presiden Kais Saied mengancam untuk membubarkan parlimen dan memanggil pilihan raya baharu sekiranya ia tidak bersetuju dengan kerajaan baharu.

Tunisia melantik Perdana Menteri, Elyes Fakhfakh, menyampaikan ucapannya di parlimen. Parlimen Tunisia dijangka membina keyakinan dengan pemerintahan Perdana Menteri Elyes Fakhfakh. –AP

Kesatuan Tunisia dan pemimpin perniagaan campur tangan, menganjurkan minggu diplomasi untuk cuba mendapatkan parti pembangkang menyetujui penyelesaian kompromi.

Enam daripada 30 menteri kerajaan baharu adalah wanita dan buat pertama kalinya memegang jawatan tinggi iaitu Menteri Keadilan, Thouraya Jeribi.

Perdana Menteri berkata kerajaan akan meningkatkan ekonomi digital dan menangani pengangguran dan keganasan ekstremisme.

“Sekiranya kita telah membuat kemajuan besar di jalan demokrasi, kita masih jauh dari peralihan sosial dan ekonomi,” katanya kepada ahli parlimen semasa perdebatan. Beliau menyatakan bahawa hampir 1 juta orang muda, termasuk lebih daripada 200,000 graduan kolej kini menganggur, mendorong mereka meninggalkan negara dengan cara sah atau tidak sah demi mencari kehidupan yang lebih baik di tempat lain.

“11 juta warga Tunisia mesti bekerja untuk membina negara,” katanya. –AP