Tuntut perlindungan habitat truffle

MOTOVUN, CROTIA – Bunyi tapak kaki anjing berlari di sepanjang lantai hutan bergema melalui hutan barat laut Croatia, di mana pemburuan truffle diancam oleh perubahan iklim dan penebangan hutan – menimbulkan kebimbangan lombong emas gastronomi negara itu mungkin berisiko.

Iklim mikro yang halus di hutan semenanjung Istria yang indah telah lama terkenal kerana menghasilkan beberapa truffle putih terbaik, yang tahun ini harganya mencecah sehingga 2,500 euro (AS$2,860) sekilo.

Tetapi peningkatan suhu dan paras hujan yang lebih rendah dikaitkan dengan perubahan iklim bersama-sama dengan jadual air yang berkurang dan kehilangan habitat boleh membuang inkubator semula jadi yang menghasilkan ramuan mewah itu.

“Lebih sukar untuk mencari truffle daripada menjualnya,” keluh Darko Muzica, yang menyelia persatuan pemburu truffle Istra, sebuah kumpulan advokasi yang berkempen untuk melindungi truffle putih di semenanjung.

Seiring dengan perubahan iklim dan jadual air yang semakin berkurangan, Muzica berkata pengurusan hutan yang lemah juga telah mengancam penuaian pada masa depan, dengan pegawai memberi layanan keutamaan kepada industri pembalakan.

Zeljko Zgrablic dibantu oleh anjingnya untuk mencari truffle putih di hutan berhampiran bandar Istrian, Motovun. – AFP
Gambar menunjukkan produk-produk truffle dalam botol yang dijual di sebuah kedai truffle di Motovun, Crotia. – AFP
Darko Muzica, ketua persatuan pemburu truffle Istra, berjalan bersama anjingnya di hutan berhampiran bandar Istrian, Motovun. – AFP
Truffle seberat 1.31kg yang diawet telah disenaraikan dalam Guinness Book of World Records, di sebuah kedai truffle di bandar Istrian. – AFP

Kajian tahun 2014 mengenai truffle Istria mengeluarkan amaran yang sama, dengan mengatakan: ‘di seluruh dunia produktiviti habitat truffle semula jadi semakin berkurang yang sering dikaitkan dengan perubahan iklim tetapi juga cara tanah digunakan’.

Penggemar truffle berkata tindakan segera diperlukan untuk melindungi habitat kawasan itu. “Seluruh wilayah akan mendapat manfaat daripadanya,” kata Ivan Vukadinovic, yang juga ahli persatuan pemburu truffle.

Kualiti terbaik

Kebimbangan terhadap masa depan truffle di Istria menyusuli kegemaran beberapa dekad dengan hidangan kulinari di Croatia. Istria telah lama menjadi tumpuan pelancong di negara Balkan, terkenal dengan pantainya yang bersih serta percutian pulau tetapi sering dibayangi di hadapan truffle oleh negara jiran Itali di seberang Adriatik.

Untuk mendapatkan wang, pemburu truffle, diiringi oleh pasukan anjing terlatih khas, menelusuri tanah hutan yang padat di Istria berhampiran Motovun dengan harapan untuk meraih emas putih.

“Cari! Cari!” jerit saintis hutan Zeljko Zgrablic ketika dua ekor anjingnya mencakar tanah berhampiran yang disyaki.

Selepas menggali lapisan tanah atas, Zgrablic dengan berhati-hati mengekstrak truffle putih seberat kira-kira 20 gram yang boleh mencecah sehingga 130 euro (AS$145).

Ia adalah pemandangan biasa semasa musim truffle putih Istria yang berlangsung dari September hingga akhir Disember, menarik sebilangan besar afficionado daripada pahlawan hujung minggu hingga penduduk tempatan yang berharap dapat memperoleh wang tambahan.

Istria kekal sebagai salah satu daripada beberapa kawasan di luar wilayah Alba yang terkenal di Itali yang mampu menghasilkan truffle putih mewah berkat iklim lembap dan tanah beralkali yang menyerapkan kulat boleh dimakan dengan aroma yang kuat dan ketumpatan optimum.

“Ia berat, mempunyai bentuk yang baik… yang menjadikannya produk berkualiti tinggi,” kata Zgrablic sambil menulis butiran truffle dengan teliti.

Tanah truffle

Rujukan bertulis pertama untuk truffle di Istria bermula pada akhir 1920an, ketika semenanjung itu adalah sebahagian daripada Itali. Tetapi industri telah mengalami keterlaluan dalam dua dekad yang lalu, dengan sektor itu memperoleh berjuta-juta dolar setiap tahun mendorong Istria untuk menjenamakan semula dirinya sebagai ‘tanah truffle’.

Perburuan truffle bermula selepas penemuan truffle seberat 1.31 kilogram yang disenaraikan untuk seketika dalam Guinness Book of World Records.

“Acara itu memulakan perburuan truffle,” kata Giancarlo Zigante, bekas pemburu dan pengusaha restoran, yang kini menghasilkan ratusan produk tempatan bersumberkan truffle termasuk minyak, coklat dan kerepek yang dieksport ke berpuluh-puluh negara di seluruh dunia.

Berharap untuk melindungi perdagangan truffle yang menguntungkan di kawasan itu, persatuan pemburu truffle tempatan telah mula berkempen untuk ‘penetapan asal yang dilindungi’ dalam Kesatuan Eropah.

Jika diberikan, dia berkata pensijilan itu akan membantu menyediakan pengurusan yang lebih baik bagi hutan di rantau ini dengan menghapuskan ‘kemusnahan tidak rasional’, di samping menjamin keaslian truffle dan membantu meningkatkan kesedaran untuk usaha pemeliharaan.

Tetapi bagi penggemarnya, memulihara habitat kawasan itu adalah tentang melindungi keseronokan yang datang bersama berburu truffle. – AFP