Turki hantar tentera sokong Libya

ANKARA, 10 DIS – Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata hari ini beliau bersedia untuk menghantar tentera ke Libya jika diminta oleh kerajaan antarabangsa di Tripoli.

“Mengenai isu penghantaran tentera…jika Libya mengemuka permohonan dari kami, kami boleh menghantar kakitangan kami ke sana, terutamanya selepas mencapai perjanjian keselamatan tentera,” kata beliau dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.

Turki menandatangani perjanjian tentera pada bulan lalu dengan Kerajaan Perjanjian Negara Libya, dipimpin oleh Perdana Menteri Fayez al-Sarraj.

Ia keluar selepas media melaporkan Rusia telah menghantar 200 askar upahan untuk menyokong ketua tentera Libya Khalifa Haftar, yang berusaha menyingkirkan kerajaan berpangkalan di Tripoli.

Rusia telah menafi laporan itu, namun Erdogan berkata: “Terdapat sebuah syarikat keselamatan dari Rusia dipanggil Wagner. Syarikat ini menghantar kakitangan keselamatan ke sana.”

Kumpulan Wagner ialah firma keselamatan swasta yang tidak jelas dan beribu-ribu kontraktor keselamatan dipercayai terbabit dalam konflik dari Syria ke Ukraine ke Republik Afrika Tengah.

Pada masa yang sama dengan perjanjian tentera, Turki juga menandatangani satu perjanjian maritim dengan Sarraj, memberikan hak kepada Turki untuk mencari gali minyak di Mediterranean.

Perjanjian itu ditentang oleh Greece, Cyprus dan rakan Eropah mereka yang berkata ia mencabul hak maritim pulau berkenaan. – AFP