Turki lancar serangan di Iraq

ANKARA, 17 JUN – Turki melancarkan serangan udara dan darat ke atas pemberontak Kurdish di utara Iraq hari ini, dalam satu tindakan yang mungkin menambah perselisihan dengan kerajaan Baghdad.

Kementerian Pertahanan berkata ‘komando’ bertindak dengan bantuan dron dan helikopter, berikutan pengeboman dengan pelancar roket dan senjata meriam yang menyerang lebih 150 sasaran.

Ia menambah operasi dinamakan ‘Claw-Tiger’ dilancarkan selepas ‘peningkatan serangan ke atas balai polis dan pangkalan tentera’ berhampiran sempadan Iraq baru-baru ini.

Turki melancarkan serangan udara pada awal minggu ini dan menerima respons marah dari Iraq, yang melabel mereka ‘mencabul kedaulatan.’

Tentera Turki sering melancarkan operasi menentang Parti Pekerja Kurdistan (PKK) di tenggara Turki dan pangkalan di sempadan.

Gambar yang dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan Turki kelmarin menunjukkan tentera Turki dihantar menggunakan helikopter bagi menentang militan Kurdish di utara Iraq. – AP

Operasi pada malam Ahad diberi gelaran ‘Claw-Eagle’ dengan serangan di utara wilayah Iraq Kandil, Sinjar dan Hakurk.

Jurucakap parti pemerintah pimpinan Presiden Recep Tayyip Erdogan mempertahankan tindakan Turki.

“Turki meneruskan kempennya menentang keganasan menggunakan haknya berdasarkan undang-undang antarabangsa,” kata Omer Celik di Twitter.

“Menjadi hak dan tugas kami untuk menentang pengganas yang menyerang sempadan, rakyat dan anggota keselamatan kami.”

PKK, yang telah bertempur menentang kerajaan Turki sejak 1984, diharamkan sebagai kumpulan pengganas oleh Ankara dan sekutu Baratnya. – AFP