Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Turkiye puji angkasawan pertamanya selepas kembali dari misi 3 minggu

  ISTANBUL, 12 FEB – Angkasawan pertama Turkiye pulang ke tanah air dengan sambutan pahlawan hari ini, digambarkan sebagai simbol kemajuan negara dalam teknologi dan aeroangkasa.

  Alper Gezeravci disambut oleh kanak-kanak yang membawa sejambak bunga di Lapangan Terbang Esenboga Ankara ketika dia kembali dari misi peribadi selama tiga minggu ke Stesen Angkasa Antarabangsa. Sebagai balasannya, dia menghulurkan bendera Turkiye yang dibawanya ke angkasa lepas.

  Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan telah mengikuti misi Gezeravci dengan rapat, menyatakan bahawa ia adalah “simbol baharu Turkiye yang semakin berkembang, lebih kuat dan tegas,” selepas negara itu menandakan ulang tahunnya yang ke seratus tahun lalu.

  Erdogan telah bercakap beberapa kali dengan Gezeravci, seorang bekas juruterbang pejuang Turkiye berusia 44 tahun, sejak dia berlepas ke Florida untuk bersiap sedia bagi misi itu.

  Penerbangan angkasa lepasnya, yang dibiayai oleh Turkiye dengan kira-kira AS$55 juta, merupakan perjalanan ketiga seumpama itu yang dianjurkan oleh Axiom Space yang berpangkalan di Houston dengan NASA dan SpaceX.

  Ekspedisi itu dilihat di Turkiye sebagai sumber kebanggaan negara dan kemuncak kemajuan teknologinya, terutama dalam bidang aeroangkasa dan pembangunan ketenteraan seperti dron udara.

  Berucap kepada wartawan di Esenboga dengan mendakwa ia “Misi Angkasa Kendali Manusia Pertama Turkiye,” Menteri Industri dan Teknologi, Mehmet Fatih Kacir berkata misi itu “adalah yang pertama, tetapi ia bukan yang terakhir. Satu halaman baharu telah dibuka dalam sains dan teknologi angkasa untuk Turkiye.”

  Turkiye telah menubuhkan agensi angkasa lepasnya sendiri pada 2018, dan berkata ia akan mendarat di bulan menjelang 2026. – AP

  Seramai 11 kru Stesen Angkasa Antarabangsa yang mewakili Ekspedisi 70 dan Axiom Space 3 berkumpul untuk upacara perpisahan memanggil pengawal misi di Bumi pada 2 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...