Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Turkiye sasar pelancongan atasi inflasi

ANKARA – Memandangkan aliran kemasukan pelancong mengatasi konsensus, Turkiye telah menyemak semula sasaran pelancongan tahunannya, dengan harapan agar industri itu mengaut keuntungan sebanyak AS$44 bilion bagi memastikan ekonomi berkembang.

Peningkatan itu berikutan hasil yang lebih baik daripada jangkaan dalam ketibaan pelancong, kata Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Mehmet Ersoy minggu lalu, sambil menambah aktiviti pelancongan kukuh pada Oktober.

Beliau menganggarkan menjelang akhir 2022, jumlah pelancong tahunan akan menghampiri paras pra-pandemik yang berkembang pesat pada 2019 apabila Turkiye telah
mengalu-alukan 51.7 juta pelawat asing.

Statistik rasmi menunjukkan ketibaan pelancong asing dalam tempoh Januari hingga September meningkat 98 peratus tahun ke tahun kepada 40.25 juta.

Pendapatan pelancongan pada suku ketiga melonjak sebanyak 27 peratus, menunjukkan statistik yang dikeluarkan oleh Institut Statistik Turkiye pada akhir Oktober.

Pelancong melawat bandar purba, Side di Antalya, Turkiye. – Xinhua
Mata wang yang dibawa masuk oleh industri pelancongan adalah kunci bagi ekonomi Turkiye untuk mengharungi inflasi tahunan 85 peratus dan pembayaran balik hutang asing yang tinggi. – Xinhua

Ini adalah semakan kedua yang dibuat kementerian di tengah-tengah pemulihan kukuh dalam aktiviti pelancongan.

Pada bulan Julai, Ersoy mengumumkan sasaran tahunan akan dinaikkan daripada 42 juta kepada 47 juta dalam jumlah pelancong, manakala pendapatan daripada AS$34 bilion kepada AS$37 bilion.

“Dengan pelawat musim sejuk, sasaran baharu mungkin dapat dicapai,” kata Tuna Erman, ejen pelancongan dari Antalya, hab pelancongan Turkiye di Mediterranean kepada Xinhua.

Erman berkata terdapat peningkatan ketara dalam permintaan dari negara Eropah utara seperti Jerman, Belanda dan Britain, sambil menambah bahawa trend itu sebahagiannya didorong oleh insentif lira Turkiye yang menurunkan nilai hampir 30 peratus tahun ini.

Esra Demir, seorang lagi ejen pelancongan yang berpangkalan di ibu kota Ankara, berkata bil tenaga yang melonjak di Eropah juga mendorong tempahan pada musim sejuk, menekankan pusat peranginan Turkiye masih mendapat permintaan tinggi di kalangan orang Eropah dan pelancong lain yang datang bulan ini.

Sebilangan besar negara anggota Kesatuan Eropah yang menuju ke musim sejuk telah merasakan kesan krisis tenaga selepas Rusia memotong bekalan gas sebagai tindak balas kepada sekatan Barat yang dikenakan ke atas operasi ketenteraan khasnya di Ukraine.

“Memandangkan musim sejuk belum tiba di Turkiye dan pantai Mediterranean, khususnya, di mana cuaca masih sangat cerah, pengunjung asing berpusu-pusu masuk,” katanya.

Firuz Baglikaya, pengerusi lembaga Persatuan Agensi Pelancongan Turkiye, berkata aktiviti pelancongan itu telah berjalan seperti yang dijangkakan pada 2022, walaupun terdapat kesan limpahan konflik Rusia-Ukraine terhadap pelancongan.

“Ketibaan daripada pasaran alternatif, seperti Timur Tengah, Jerman, dan Britain telah meningkat, yang membantu mengimbangi kerugian,” katanya.

Mata wang yang dibawa masuk oleh industri pelancongan adalah kunci bagi ekonomi Turkiye untuk mengharungi inflasi tahunan 85 peratus dan pembayaran balik hutang asing yang tinggi.

Musim pelancongan tahun 2023 akan menjadi lebih baik, menurut Baglikaya sambil menambah bahawa sasarannya adalah untuk menjadikan Turkiye salah satu daripada tiga negara teratas dalam pelancongan global.

Tetapi menerima pelancong pada musim yang berlanjutan adalah mencabar kerana tenaga kerja pelancongan biasanya mempunyai kadar perolehan yang tinggi.

Dan merekrut kakitangan yang ada untuk musim yang lebih lama daripada biasa memerlukan lebih banyak kos, kata Burhan Sili, pemilik hotel di daerah Alanya di Antalya.

“Apabila musim sejuk tiba, tenaga untuk pemanasan dan kos kakitangan akan meningkat dengan ketara, oleh itu tidak semua pusat peranginan akan terus dibuka,” katanya kepada Xinhua. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -