Tutong terima Anugerah Bandar Pelancong Bersih ASEAN 2022-2024

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Daerah Tutong telah merangkul Anugerah Bandar Pelancong Bersih ASEAN bagi 2022-2024, bersama beberapa tempat lain di ASEAN yang telah diumumkan semasa Forum Pelancongan ASEAN (ATF) ke-40 yang berlangsung dari 16 Januari lalu hingga hari ini di Preah Sihanouk, Kemboja.

Bandar lain yang turut mendapat pengiktirafan tersebut termasuklah Battambang, Siem Reap dan Sihanoukville di Kemboja; Luang Prabang, Pakse dan Viengxay di Laos; George Town, Langkawi dan Muar di Malaysia; Mandalay, Naypyidaw dan Myeik di Myanmar; Baguio dan Ilagan di Filipina; Khon Kaen, Pattaya dan Koh Mak di Thailand; dan Halong, Dalat dan Vung Tau di Vietnam, menurut Phnom Penh Post.

Dengan tema ASEAN – A Community of Peace and Shared Future, ATF 2022 telah dibuka rasmi pada 18 Januari lalu di mana perasmiannya disempurnakan oleh Perdana Menteri Kerajaan Kemboja, Samdech Akka Moha Sena Padei Techo Hun Sen dan Menteri Pelancongan, Dr Thong Khon.

Berlangsung di Sokha Beach Resort, Sihanoukville, ATF kali ini telah dihadiri oleh lebih
300 orang peserta dari lebih 27 buah negara dan rantau.

Ini termasuk pemimpin dan pegawai pelancongan, pembeli antarabangsa, pempamer, media serta pelawat perdagangan dan pengembara yang bersemangat dari industri pelancongan.

Sepanjang acara itu, mesyuarat-mesyuarat rasmi NTO ASEAN, mesyuarat menteri-menteri pelancongan dan mesyuarat persatuan telah diadakan di mana para pemimpin membincangkan program dan pelaksanaannya untuk memupuk Pemulihan Pelancongan ASEAN bagi masa depan yang lebih berdaya tahan.

Tamu yang diadakan setiap Khamis menjadi salah satu tarikan pelancong ke Daerah Tutong. – Gambar serahan Jabatan Kemajuan Pelancongan