Twitter kenakan bayaran pengguna kandungan khas

SAN FRANCISCO, 26 FEB – Twitter mengatakan semalam bahawa ia merancang untuk menawarkan perkhidmatan langganan di mana pengguna akan membayar kandungan khas dari akaun berprofil tinggi, yang merupakan sebahagian daripada model ekonomi untuk mempelbagaikan pendapatannya.

Platform media sosial yang popular di seluruh dunia itu mengumumkan perkhidmatan ‘Super Follows’ baharu yang berpotensi pada pertemuan pelabur tahunannya, ketika mencari aliran pendapatan baharu di luar iklan yang disasarkan.

“Meneroka peluang pendanaan penonton seperti Super Follows akan membolehkan pencipta dan penerbit disokong secara langsung oleh khalayak penonton dan akan mendorong mereka untuk terus membuat kandungan yang disukai penonton mereka,” kata jurucakap Twitter kepada AFP.

Eksekutif Twitter membincangkan Super Follows sambil menggariskan matlamat dan rancangan untuk masa terdekat semasa pembentangan yang disiarkan baru-baru ini.

Super Follows digambarkan semasa pembentangan sebagai cara untuk penonton Twitter menyokong pencipta dan menerima pelbagai berita, kandungan eksklusif dan bahkan lencana maya sebagai pertukaran. – AFP