Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  UAE bergelut untuk pulih selepas hujan lebat yang teruk

  DUBAI, 18 APRIL – Emiriah Arab Bersatu (UAE) bergelut pada hari ini untuk pulih daripada hujan yang direkodkan paling lebat pernah melanda negara padang pasir itu, ketika lapangan terbang utamanya berusaha memulihkan operasi biasa walaupun air banjir masih menutupi sebahagian lebuh raya dan jalan raya utama.

  Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, yang paling sibuk di dunia untuk perjalanan antarabangsa itu, membenarkan syarikat penerbangan global pada pagi hari ini terbang semula ke Terminal 1 di lapangan terbang.

  “Penerbangan terus ditangguhkan dan terganggu, jadi kami menggesa anda untuk datang ke Terminal 1 sahaja jika anda mempunyai tempahan yang disahkan,” kata lapangan terbang itu di platform sosial X.

  Syarikat penerbangan jarak jauh Emirates, yang operasinya bergelut sejak ribut hari Selasa, telah menghentikan pelancong yang terbang keluar dari UAE daripada mendaftar masuk penerbangan mereka ketika mereka cuba memindahkan penumpang yang menyambung. Juruterbang dan kru penerbangan telah bergelut untuk sampai ke lapangan terbang memandangkan air di jalan raya. Tetapi pada hari ini, mereka membatalkan perintah itu untuk membenarkan pelanggan masuk ke lapangan terbang.

  Orang lain yang tiba di lapangan terbang menyifatkan menunggu selama berjam-jam untuk mendapatkan bagasi mereka, dengan sesetengahnya hanya berputus asa untuk pulang ke rumah atau ke mana-mana hotel yang ada.

  UAE, sebuah negara autokratik yang diperintah secara turun temurun di Semenanjung Arab, biasanya melihat hujan yang sedikit dalam iklim padang pasir yang gersang. Bagaimanapun, peramal ribut besar-besaran telah memberi amaran selama beberapa hari melalui tujuh syeikh negara itu.

  Menjelang akhir hari Selasa, lebih 142 milimeter (5.59 inci) hujan telah membasahi Dubai selama 24 jam. Purata tahun menyaksikan 94.7 milimeter (3.73 inci) hujan di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Kawasan lain di negara ini menyaksikan lebih banyak hujan.

  Sistem perparitan UAE dengan cepat menjadi tertekan, membanjiri kawasan kejiranan, daerah perniagaan dan juga sebahagian daripada 12 lorong lebuh raya Sheikh Zayed Road yang melalui Dubai.

  Agensi berita WAM yang dikendalikan kerajaan memanggil hujan itu sebagai ‘peristiwa cuaca bersejarah’ yang mengatasi “apa-apa sahaja yang didokumenkan sejak permulaan pengumpulan data pada tahun 1949.” – AP

  Kenderaan terbiar dalam air banjir yang meliputi jalan utama di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...