UAE sokong inisiatif perdamaian Mesir

ABU DHABI, 8 JUN – Emiriah Arab Bersatu pada hari ini menyokong satu inisiatif perdamaian Mesir di Libya selepas beberapa siri kemenangan tentera oleh pasukan yang setia kepada kerajaan Tripoli ke atas pemimpin Khalifa Haftar.

Haftar, yang disokong oleh UAE dan Mesir, juga menyokong cadangan gencatan senjata, kata Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi pada Sabtu selepas rundingan di Kaherah.

Menteri negeri untuk hal ehwal luar UAE Anwar Gargash berkata di Twitter hari ini bahawa inisiatif tersebut ‘memperkukuh kedudukan Arab dan momentum antarabangsa untuk gencatan senjata, pengunduran tentera asing serta pengembalian kepada dasar politik.”

‘Deklarasi Kaherah’ menuntut pengunduran ‘tentera asing dari semua wilayah Libya, membubarkan militia dan menyerah senjata mereka,” kata al-Sisi pada Sabtu.

Namun pengumuman beliau keluar tatkala tentera yang setia kepada Kerajaan Perjanjian Kebangsaan (GNA) mengisytiharkan serangan baharu yang bertujuan menawan Sirte, kampung halaman diktator yang terbunuh Muammar Gaddafi, dalam usaha untuk mengembang beberapa kejayaan terbaharu yang dicapai ke atas pengikut Haftar.

Tentera GNA segera menghalang pelan gencatan senjata tersebut, dengan Mohamad Gnounou, jurucakap, mengumumkan pada Sabtu bahawa ‘kami akan memilih masa dan tempat bila perang berakhir.’

Bandar pantai Mediteranean Sirte ialah pintu masuk utama ke padang minyak negara di timur, masih dikawal oleh tentera pro-Haftar.

GNA yang berpangkalan di Tripoli dalam beberapa minggu ini telah merampas semula kesemua bandar di barat Libya daripada penyokong setia pro-Haftar, yang berusaha menawan ibu negara dalam serangan 14 bulan.

Libya telah dibelenggu krisis sejak pemberontakan 2011 yang menggu-ling dan membunuh Gaddafi. – AFP