Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  UAE tarik diri daripda gabungan maritim AS

  ABU DHABI, 31 MEI – Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah menarik diri daripada gabungan maritim diketuai Amerika Syarikat (AS) yang ditugaskan untuk memastikan keamanan laluan air Teluk yang tegang dan penting bagi perdagangan minyak global, katanya hari ini.

  UAE ‘menarik penyertaannya’ dalam Angkatan Maritim Gabungan 38 negara dua bulan lalu, kata satu kenyataan kementerian luar, tanpa memberikan alasan untuk tindakan itu.

  “Hasil penilaian berterusan kami terhadap kerjasama keselamatan yang berkesan dengan semua rakan kongsi, dua bulan lalu, UAE menarik balik penyertaannya dalam Angkatan Maritim Gabungan,” kata kenyataan yang disiarkan oleh agensi berita rasmi, WAM.

  Angkatan Maritim Gabungan (CMF) yang beribu pejabat di Bahrain telah ditubuhkan pada tahun 2001, pada mulanya sebagai perkongsian antara 12 negara. Ia aktif di perairan Teluk yang penting tetapi mengalami masalah di mana kapal tangkinya telah dirampas dan diserang dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

  Jurucakap Angkatan Maritim Gabungan berkata, UAE kekal sebagai negara rakan kongsi, walaupun menangguhkan penyertaannya.

  “CMF masih termasuk 38 negara rakan kongsi, di mana UAE adalah salah satunya,” Komander Timothy Hawkins memberitahu AFP.

  Iran merampas dua kapal tangki dalam seminggu pada akhir April dan awal Mei, termasuk sebuah kapal kosong yang dalam perjalanan antara pelabuhan UAE Dubai dan Fujairah.

  Iran juga dituduh melancarkan serangan dron terhadap kapal tangki milik Israel pada November 2022, mencetuskan ketegangan dengan AS. – AFP

  Kapal di Selat Hormuz. UAE telah menarik diri daripada gabungan maritim diketuai AS. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  41 pekerja terperangkap berjaya diselamatkan

  NEW DELHI, 29 NOV - Seramai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam terowong jalan raya yang runtuh di India selama 17 hari berjaya diselamatkan kelmarin. Menteri...