Ubat herba sebagai pelindung COVID-19

TAEZ, YAMAN – Tatkala ubat-ubatan kehabisan dan wad di hospital dipenuhi pesakit, penduduk Yaman sedang beralih kepada ubat herba tradisional untuk melindungi diri mereka daripada koronavirus dalam sebuah negara yang dibelenggu konflik bertahun-tahun lamanya.

Yaman setakat ini telah mencatat kurang 1,000 kes penyakit, dengan 257 kematian, namun kebanyakan klinik tidak dilengkapi dengan baik untuk menentukan punca kematian dan wujudnya tanda-tanda jelas bahawa angka sebenar adalah jauh lebih tinggi.

Sistem kesihatan negara telah terjejas sejak peperangan meletus di antara kerajaan dan pemberontak Huthi pada 2014, dan lebih dua pertiga daripada 24 juta penduduk memerlukan bantuan untuk hidup, menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Di barat daya bandar Taez, peniaga pasar menyusun beg-beg herba dan rempah di depan kedai mereka – daripada bawang putih, halia dan kunyit kepada akar kayu manis dan bunga jintan – pada harga yang jauh lebih murah berbanding ubat moden.

“Kebanyakan orang datang untuk membeli ubat herba untuk dijadikan campuran yang dipercayai dapat memerangi virus,” kata seorang peniaga, Bashar al-Assar di pasar Al-Shanini yang popular.

Seorang peniaga Yaman bekerja di kedai menjual ubat herba dan rempah di sebuah pasar di bandar Taez, Yaman. – AFP
Penduduk Yaman membeli ubat herba dan rempah di sebuah pasar di Taez. – AFP
Akar-akar herba dipamerkan di sebuah kedai menjual ubat herba dan rempah di bandar Taez. – AFP

Penawar tersebut ‘terjamin, terbukti dan efektif’ untuk menguatkan daya ketahanan tubuh badan, beritahunya kepada AFP.

Krisis virus merupakan kesusahan terbaharu yang dialami oleh lebih 600,000 penduduk Taez, yang lama terperangkap dalam had batasan bandar.

Sementara ia dikawal oleh tentera prokerajaan, Taez dikepung oleh Huthi yang menghuni kawasan pergunu-ngan di sekitar bandar, di mana mereka telah melancarkan pengeboman.

Taez setakat ini mencatat 50 kematian koronavirus, kedua tertinggi di bandar Yaman selepas 111 kematian di Hadra-maut, menurut data kerajaan.

Namun laporan yang tidak lengkap daripada hospital dan model saintifik, menandakan ia hanya sebahagian daripada impak sebenar.

Sekolah Kebersihan dan Ubat Tropika London berkata dalam satu kajian bahawa tanpa langkah pembendungan dilaksanakan, mungkin terdapatnya di antara 180,000 dan tiga juta kes koronavirus dalam tiga bulan pertama selepas wabak meletus di Yaman.

Modelnya meramalkan mungkin terdapat 11 juta penduduk dijangkiti, dengan di antara 62,000 dan 85,000 kematian, dalam senario kes paling teruk.

Menurut penduduk dan doktor di Aden, bandar selatan di mana kerajaan berpusat, hospital penuh sesak dengan pesakit dan mengalami bebanan disebabkan jumlah kes COVID-19.

“Kami tidak mempunyai persediaan, tiada peralatan, ubat tidak mencukupi dan tidak cukup kakitangan perubatan untuk membendung penularan virus,” beritahu Jalal Nasser, doktor di sebuah hospital di Aden, kepada AFP.

“Tidak adanya kakitangan terlatih untuk mengatasi pandemik.”

Situasi di ibu negara Sanaa masih tidak jelas, dengan gambaran sebenar sukar ditentukan disebabkan pemberontak telah mengelak daripada melapor kes selain dua jangkitan yang diumumkan pada awal Mei.

Wabak itu meletus di samping penyakit seperti kolera, malaria dan denggi yang melanda negara secara berterusan disebabkan kekurangan sanitasi atau kemudahan penjagaan kesihatan.

Di sebuah negara yang telah digambarkan oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan paling teruk di dunia, berjuta-juta penduduk hampir-hampir mengalami kebuluran dan yang lainnya tinggal dalam kem sementara di mana penjarakan sosial mustahil diamalkan.

Ishraq al-Sibai, jurucakap jawatankuasa kecemasan negara Yaman untuk COVID-19, mengingatkan penawar herba menimbulkan risiko kepada kesihatan penduduk, namun Taez tidak mempunyai rawatan moden yang cukup.

“Terdapat 40 katil pengasingan, enam ventilator, kakitangan perubatan yang tidak mencukupi serta kekurangan ubat,” kata beliau. “Ini merupakan satu masalah besar.”

Munir Ahmed Ghaleb ialah salah seorang pembeli-belah di pasar Taez yang mencari herba.

“Harga ubat telah meningkat mendadak, dan sekarang rakyat mesti beralih kepada pasar tempatan untuk membeli ubat herba, seperti bawang putih, untuk memerangi virus,” beritahunya kepada AFP.

Sebelum wabak koronavirus, tidak adanya permintaan untuk campuran herba, kata peniaga Assar, sementara hari ini ‘permintaan mencecah 100 peratus.’

Pertubuhan bantuan mengingatkan bahawa wabak koronavirus di Yaman akan memberikan kesan teruk, dan meminta sokongan daripada komuniti antarabangsa.

PBB mengumpul kira-kira AS$1.35 bilion pada persidangan penderma maya yang dianjur bersama oleh Arab Saudi pada awal Jun, namun ia kekurangan AS$2.41 bilion jumlah yang disasarkan.

“Tatkala dunia meneruskan kempen memerangi pandemik global, ia tidak boleh melupakan negara seperti Yaman yang memerlukan sokongan mereka,” kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia. – AFP