Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

UBD catat pencapaian baru dalam ranking QS

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 Julai – Dalam ran-king oleh Quacquarelli Symonds (QS)  yang dikeluarkan semalam, Universiti Brunei Darussalam (UBD) mencatat satu lagi pencapaian baru apabila berada di kedudukan ke-37 bagi universiti-universiti yang diasaskan kurang dari 50 tahun yang lalu.

Menurut kenyataan UBD, QS Top 50 Under 50 diterbitkan setiap tahun, berdasarkan edisi terkini Ranking Universiti Dunia QS, yang menilai prestasi-prestasi universiti berpandukan kepada enam petunjuk termasuk reputasi akademik, reputasi majikan, pemetikan kajian setiap ahli fakulti, nisbah fakulti/pelajar, perkadaran pelajar antarabangsa dan perkadaran ahli fakulti antarabangsa.

Pertama kali diterbitkan pada 2012, QS Top 50 Under 50 membolehkan beberapa universiti muda yang pantas meningkat untuk menyerlah, memberi ganjaran kepada universiti yang telah membuktikan diri dalam kecemerlangan penyelidikan dan pengajaran dalam jangka masa yang pendek.

Hanya tiga negara di ASEAN, Brunei Darussalam, Singapura dan Malaysia, mempunyai universiti yang berjaya memasuki ranking QS Top 50 Under 50.

Menurut ranking itu, UBD adalah ke-16 di ASEAN dan ke-16 di Asia bagi universiti-universiti yang berusia di bawah 50 tahun di dunia.

Bangunan kampus UBD di Tungku Link, Gadong.
Bangunan kampus UBD di Tungku Link, Gadong.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -