UBD jumpa LCB di final

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JULAI – Pasukan Universiti Brunei Darussalam (UBD) berjaya mara ke final Kejohanan Bola Sepak UBD 2021 Antara Institusi Pengajian Tinggi setelah menang 3-1 menentang Politeknik Brunei (PB) yang berlangsung di Padang A Kompleks Sukan UBD hari ini.

Pasukan tuan rumah akan bertemu Kolej Perdagangan Laksamana (LCB), yang telah berjaya menewaskan Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) di separuh akhir sebelum ini bagi merebut gelaran yang akan diadakan di Padang dan Balapan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah pada 3 Ogos ini.

Mohd Aiman ​​bin Haji Mohd Amin membuka jaringan pada minit ke-30 tetapi PB kembali menyamakan kedudukan menerusi Mohd Amirrahimi empat minit sebelum rehat.

Walau bagaimanapun, UBD sekali lagi mendahului perlawanan menerusi Haji Mohd Syakir bin Haji Basri pada minit ke-46 sebelum Mohd Abi Syarillizam bin Sabtu memastikan kemenangan selesa dengan gol ketiga UBD pada minit ke-77.

UBD, yang mendahului Kumpulan B pada pusingan sebelumnya, belum pernah tewas dalam liga setelah memenangi empat dalam lima perlawanan sementara LCB hanya tewas sekali dalam pertandingan menentang lawan mereka di final.

Jaringan tunggal oleh Mohd Nurwafiuddin Osman cukup untuk mendapatkan mata bagi memimpin peringkat kumpulan dan kini dapat memberikan kelebihan psikologi ketika kedua-dua pasukan akan bertembung di final.

LCB juga yakin berpeluang untuk menebus kekecewaan mereka dan juga memenangi final setelah berjaya menumpaskan KUPU SB.

KUPU SB dan PB akan berentap untuk terakhir ketika mereka berjuang untuk merebut tempat ketiga yang akan berlangsung di Padang A Kompleks Sukan UBD pada 28 Julai ini.

Pasukan UBD bergambar ramai sebelum perlawanan menentang PB dalam Kejohanan Bola Sepak UBD kelmarin. – Gambar serahan PMUBD