Saturday, April 13, 2024
35.5 C
Brunei

  -

  UBD SBE, UPM, WIAL anjur bengkel dua hari

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OKT – Sekolah Perniagaan dan Ekonomi Universiti Brunei Darussalam (UBD SBE), baru-baru ini, telah mengakhiri bengkel dua hari mengenai Pembelajaran Tindakan.

  Diadakan dengan kerjasama Sekolah Perniagaan dan Ekonomi, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan World Institute for Action Learning (WIAL) Malaysia, bengkel berlangsung pada 23 dan 24 Oktober di Bilik Seminar Perpustakaan UBD.

  Antara yang hadir ialah kakitangan dan ahli akademik UBD SBE, termasuk Dekan, Dr Masairol bin Haji Masri. Mewakili UPM ialah Dekan, Profesor Dr Bany Ariffin Amin Noordin.

  Sesi tersebut difasilitasi oleh Ketua Negara WIAL Malaysia, William Teo, dan Profesor Sridar Ramachandran dari UPM.

  Pembelajaran Tindakan ialah pendekatan kolaboratif untuk menyelesaikan masalah di mana pasukan kecil yang pelbagai menangani cabaran sebenar organisasi sambil menumpukan pada pembelajaran dan penambahbaikan.

  Proses itu biasanya melibatkan mengenal pasti isu kritikal, mempersoalkan secara mendalam puncanya, mengambil tindakan, kemudian menyemak hasil untuk pembelajaran masa depan.

  Seorang fasilitator atau jurulatih sering membimbing kumpulan untuk memastikan penyoalan dan refleksi yang berkesan. Kaedah itu berharga untuk penyelesaian masalah segera, kerjasama pasukan, pembangunan kepimpinan, dan perubahan organisasi.

  Di penghujung bengkel, peserta menerima sijil yang disahkan bersama oleh WIAL Malaysia dan UPM.

  UBD SBE berminat dan berharap dapat bekerjasama dengan kedua-dua organisasi tersebut pada masa akan datang.

  Salah seorang peserta menerima sijil pada penghujung bengkel berkenaan. – Gambar serahan UBD
  Antara kakitangan dan ahli akademik UBD SBE yang hadir pada bengkel tersebut. – Gambar serahan UBD

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...