Uber dan Lyft hentikan perkhidmatan di California

SAN FRANCISCO, 19 OGOS – Uber dan Lyft berharap penangguhan mahkamah akan menyelamatkan mereka daripada menghentikan perkhidmatan perjalanan mereka di California pada Jumaat ini.

Syarikat-syarikat itu sedang menunggu keputusan dari mahkamah rayuan sama ada mereka dapat menangguhkan pematuhan satu undang-undang negara baharu yang difikirkan oleh pegawai mewajibkan mereka mengklasifikasikan semula pemandu sebagai pekerja yang berhak mendapat faedah pekerja.

Seorang hakim memberi mereka masa sehingga Khamis ini untuk membuat perubahan, yang kedua-dua syarikat berpendapat terlalu rumit dan mahal untuk dilakukan dengan cepat.

Uber dan Lyft mengatakan bahawa mereka akan menghentikan perkhidmatan perjalanan di negeri asal mereka, kemungkinan besar sehingga selepas pengundi pada bulan November menentukan keputusan satu cadangan yang ditaja oleh mereka.

Usul itu, yang akan menjadi undang-undang jika diluluskan, akan menjadikan pemandu diklasifikasikan sebagai kontraktor tetapi diberikan faedah seperti penjagaan kesihatan.

“California berusaha untuk melakukan perkara yang betul, tetapi ini adalah masa yang salah untuk itu,” kata penganalisis teknologi, Rob Enderle dari Enderle Group, yang merujuk kepada pasaran pekerjaan yang dilumpuhkan oleh pandemik.

“Ini bukan masa sesuai apabila anda ingin merampas pekerjaan daripada semua orang di sini.”

Seorang hakim pada minggu lalu meluluskan perintah penahanan dalam tuntutan mahkamah yang dikemukakan oleh peguam negara California, Xavier Becerra dan tiga bandar termasuk San Francisco, tempat pangkalan Lyft dan Uber.

Tindakan guaman itu menuntut kedua-dua syarikat tersebut supaya mematuhi undang-undang negeri baharu yang menghendaki ‘pekerja gig’ diklasifikasikan sebagai pekerja, layak mendapat faedah pengangguran, perubatan dan faedah lain. – AFP

Logo Uber pada papan tanda di luar ibu pejabat syarikat ketika orang ramai memprotes berdekatan San Francisco, California. Uber dan Lyft berharap penangguhan mahkamah akan menyelamatkan mereka daripada menghentikan perkhidmatan perjalanan yang disaman oleh syarikat saingan telefon pintar di California. – AFP