Uber jual perkhidmatan penghantaran makanan di India

NEW YORK, 21 JAN – Syarikat gergasi dalam perkhidmatan perkongsian kenderaan, Uber telah menjual perniagaan penghantaran makanannya di India kepada Zomaro, salah satu pesaing tempatan, dalam usaha untuk meningkatkan pencapaian keuntungan.

India adalah salah satu pasaran terbesar Uber untuk pengangkutan tetapi perkhidmatan penghantaran makanannya, UberEats berdepan kesukaran untuk bersaing dengan dua pemain penghantaran makanan dalam talian, Zomato dan Swiggy. Sebagai pertukaran untuk rangkaian restoran, pemandu penghantar dan pelanggan UberEats telah dibangunkan di India sejak tahun 2017, di mana Uber akan menerima 9.99 peratus modal Zomato, menurut siaran media yang dikeluarkan kelmarin petang.

Kenyataan itu tidak menyatakan nilai permulaan India. Pengguna UberEats akan diserahkan semula ke Zomato mulai hari ini. “India kekal sebagai pasaran penting untuk Uber dan kami akan terus melabur dalam mengembangkan perniagaan perkhidmatan tempatan kami, yang telah menjadi peneraju utama,” kata CEO Uber, Dara Khosrowshahi dalam siaran akhbar. – AFP