UEFA benarkan senarai 26 pemain

LAUSANNE, 4 MEI – UEFA hari ini berkata mereka akan membenarkan penambahan 26 pemain dalam skuad di EURO 2020, memenuhi permintaan daripada jurulatih yang bimbang mereka mungkin kehilangan pemain disebabkan oleh koronavirus.

Badan pengurusan bola sepak Eropah berkata mereka bersetuju menambah dari 23 pemain ‘untuk mengurangkan risiko pasukan berdepan kekurangan pemain yang ada untuk perlawanan tertentu disebabkan oleh kes positif keputusan ujian COVID-19 dan sekali gus menjalani pengasingan diri’.

Jurulatih Perancis, Didier Deschamps dan jurulatih Belgium, Roberto Martinez antara yang meminta perubahan sementara pengurus England, Gareth Southgate menentang cadangan tersebut.

Skuad pada hari perlawanan walau bagaimanapun masih dihadkan kepada 23 pemain.

UEFA menjelaskan bahawa peraturan semasa yang membenarkan jurulatih untuk mengubah skuad mereka selepas pemotongan mata pada 1 Jun sehingga perlawanan pertama dalam kes ‘kecederaan serius atau sakit’ akan merangkumi pemain yang diuji positif COVID-19 atau disahkan ‘menjadi kontak rapat’ orang yang diuji positif COVID-19.

Gambar fail maskot rasmi EURO 2020. UEFA membenarkan penambahan 26 pemain dalam skuad di EURO 2020. – AFP

Peraturan baharu akan membenarkan penjaga gol untuk digantikan sebelum perlawanan semasa kejohanan sekiranya kekurangan meskipun jika seorang atau dua penjaga gol dari senarai pemain masih ada.

Seorang pemain yang digantikan pada senarai pemain tidak akan dibenarkan kembali ke kejohanan.

UEFA sudah memutuskan bahawa pasukan akan dibenarkan untuk melakukan sehingga lima pertukaran dalam perlawanan di EURO 2020 yang tertunda berbanding tiga sebelum ini, sejajar dengan peraturan ketika ini di kebanyakan kejohanan peringkat kelab.

Pasukan kebangsaan telah menamakan 23 pemain skuad di Piala Dunia dan Kejohanan Eropah sejak Piala Dunia 2002 di Jepun dan Korea Selatan.

EURO 2020 ditunda tahun lalu disebabkan oleh pandemik tetapi akan dilangsungkan di venue-venue seluruh benua, bermula 11 Jun hingga 11 Julai. – AFP