UEFA : Liga sedia disambung tanpa peminat

MILAN, 20 APRIL – Presiden UEFA, Aleksander Ceferin berkata hari ini bahawa liga-liga di seluruh Eropah bersedia untuk disambung tanpa kehadiran peminat bagi menyekat penularan koronavirus.

Liga bola sepak telah digantung sejak pertengahan Mac kerana pandemik yang telah meragut lebih daripada 100,000 nyawa di seluruh dunia.

Tetapi ketua bola sepak Eropah itu percaya bahawa meneruskan permainan akan menjadi langkah penting untuk kembali semula dengan kehidupan biasa dan mengelak kerugian kewangan untuk liga-liga.

“Saya percaya terdapat pilihan untuk membenarkan kita menyambung semula piala kejohanan dan untuk menghabiskannya,” Ceferin berkata dalam temu bual dengan akhbar Itali, Carriere della Sera.

“Ia mungkin akan disambung tanpa penonton, tetapi perkara yang paling penting, saya rasa ialah menyambung permainan.

Ceferin berkata liga-liga di seluruh Eropah bersedia untuk disambung tanpa kehadiran peminat dan bagi kembali semula dengan kehidupan biasa dan mengelak kerugian kewangan untuk liga-liga. – AP

“Ia masih terlalu awal untuk mengatakan kita tidak boleh menghabiskan musim ini. Impaknya akan menjadi sangat teruk bagi kelab dan liga. Lebih baik bermain dengan pintu tertutup daripada tidak ada langsung.

“Dalam masa-masa sukar sebegini akan memberikan kegembiraan kepada orang dan rasa seperti kembali seperti biasa walaupun perlawanan hanya boleh disaksikan melalui TV.

Segala aktiviti yang telah dirancang akan dimulakan semula, semua orang perlu mencari kehidupan mereka.

“Ia adalah langkah yang selamat dan dihormati dan jika pihak berkuasa memberi kebenaran, latihan boleh disambung seperti biasa.

“Kebenaran mesti diperolehi untuk perlawanan tambahan.”

Ceferin berkata jika liga kembali ‘awal sedikit’ maka perlawanan Liga Juara-juara dan Liga Europa boleh ‘dimainkan serentak’ dalam kempen 2020-2021. Dia tidak bersetuju dengan musim disambung pada bulan September dan Oktober kerana ‘ia akan memberi impak yang besar’ kepada kempen 2020-2021.

“Kami boleh menghabiskannya, tetapi kami mesti menghormati keputusan pihak berkuasa,” tambahnya.

“Keutamaan kini adalah kesihatan peminat, pemain dan jurulatih.”– AFP