Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  UiTM Sarawak lancar penggunaan e-skuter di kampus

  KOTA SAMARAHAN, 31 MAC – Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Sarawak melancarkan penggunaan e-skuter Beam bagi meningkatkan lagi pergerakan warganya di Kampus Samarahan dan Kampus Samarahan 2, di sini.

  Rektor UiTM Cawangan Sarawak, Prof Datuk Dr Jamil Hamali berkata pelancaran itu melibatkan 150 unit skuter elektrik dengan 90 unit digunakan di Kampus Samarahan dan 60 unit di Kampus Samarahan 2, adalah juga sejajar dengan aspirasi kerajaan Sarawak untuk menggalakkan penggunaan teknologi hijau.

  “Kita juga ingin memastikan inisiatif ini difahami oleh pelajar dan mereka bila tamat pengajian nanti dapat memacukan lagi negeri dan negara untuk menggunakan teknologi hijau,” katanya ketika melancarkan pengangkutan itu di UiTM Kampus Samarahan di sini hari ini.

  Beliau berkata bagi fasa seterusnya, pihaknya akan memperkenalkan pengangkutan itu di UiTM Kampus Mukah dengan cadangan peruntukan 60 unit. – Bernama

  Seorang lelaki menaiki e-skuter Beam. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -