Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Uji minda, menyiasat bersama Detektif Kat

SELAMA 10 tahun watak detektif terbilang, Profesor Layton telah diperkenalkan melalui siri pertama permainan videonya yang berjudul Professor Layton and the Curious Village pada tahun 2007 setentunya membuatkan permainan video memiliki pengikutnya yang tersendiri.

Kini sebagai pengubat rindu kepada para pengikutnya, syarikat pengeluar LEVEL-5 Inc. tampil memasarkan sebuah permainan video terbaru, Layton’s Mystery Journey (LMJ) yang dikeluarkan untuk pelantar Nintendo 3DS, iOS dan ANDROID.

Setelah tujuh siri permainan video dikeluarkan, siri ini merupakan kemunculan pertama bagi Katrielle Layton, protagonis perempuan utama baru yang berani menyahut cabaran dalam permainan dunia yang berbeza.

Emansipasi kepakaran wanita

Kembara misteri, fantasi, humor dan teka-teki yang menghiburkan adalah antara yang diketengahkan dalam LMJ.

Mengembara bersama Katrielle Layton dan Sheryl untuk menyelesaikan pelbagai kes dalam Layton’s Mystery Journey.
Mengembara bersama Katrielle Layton dan Sheryl untuk menyelesaikan pelbagai kes dalam Layton’s Mystery Journey.
Bantu selesaikan kes dan masalah yang dihadapi oleh para klien untuk mendapatkan ganjaran.
Bantu selesaikan kes dan masalah yang dihadapi oleh para klien untuk mendapatkan ganjaran.

Di samping itu, permainan video ini juga turut memperkenalkan anak perempuan Profesor Hershel Layton yang bernama Katrielle atau Kat yang berperanan untuk mengambil alih syarikat penyiasatan Layton’s Detective Agency di ibu kota London.

Ibarat kata pepatah, bapa borek anak rintik, kepakaran Kat dalam menyelesaikan kes misteri juga ternyata tidak boleh disangkalkan.

Tidak sama seperti dalam siri permainan videonya yang terdahulu dalam menyelesaikan teka-teki besar, LMJ lebih memfokuskan kepada permainan teka-teki tradisi yang lebih kecil namun tetap berkait rapat dengan keseluruhan plot cerita.

Kini pemain boleh menjadi sebahagian dunia misterinya sambil ditemani bersama seorang pembantu setia, Ernest, rakannya Emilian serta Sheri yang merupakan anjing peliharaan kesayangannya.

Kat bersungguh-sungguh telah memerah tenaga untuk menyelesaikan kes-kes klien di samping juga turut mencari ayahnya yang tiba-tiba ghaib secara mengejut.

LMJ juga mengetengahkan tujuh jutawan ternama London yang terdiri daripada Inspektor Darjeeling Aspoirot, Pliske, Harry-Gilmond, Ridley Fremens, Scuola Gulfretzer dan Clark Gaspek di mana karakter-karakter istimewa ini memainkan peranan penting dalam hala tuju cerita.

Siasatan penuh terhadap konspirasi

LMJ menampilkan pelbagai teka-teki yang menghiburkan khusus untuk diselesaikan oleh para pemain menerusi skrin sesentuh.

Para pemain harus mendapat Investigation Point secukupnya bagi mara untuk mendapatkan kes baru seterusnya.

Cari klu untuk membantu dalam menyelesaikan kes dan masalah dalam Layton’s Mystery Journey.
Cari klu untuk membantu dalam menyelesaikan kes dan masalah dalam Layton’s Mystery Journey.

Sebagaimana dengan siri terdahulu, para pemain harus mengembara sambil menyiasat pelbagai lokasi yang berbeza bagi menyelesaikan tugasan dengan sebaiknya.

Pemain harus melayan permintaan dan tugasan yang telah diberikan oleh klien dengan sebaiknya sekali gus menerima ganjaran daripada mereka setiap kali pemain berjaya melaksanakan tugasan yang diterima.

Gunakan kanta pembesar mata untuk memeriksa sebarang tempat yang mencurigakan.

Apabila kanta bernyala dengan warna oren ia menandakan bahawa terdapat sesuatu perkara untuk diperiksa.

Setiap klu petunjuk dan informasi yang ditemui bakal membantu Kat dalam menyelesaikan kes.

Sekiranya terdapat Collectible, kanta pembesar akan mengeluarkan asap. Insight Coin yang dikumpul pula akan membantu sekiranya pemain berasa sukar untuk mencari puzzle.

Reputasi yang dipertaruhkan ‘Clockwork Sweets’ merupakan kes pertama Kat yang harus selesaikan di mana dia dikehendaki untuk mengenal pasti pencuri jarum tangan menara jam Big Ben yang dicuri.

Game mini ‘The Ideal Dinner’ pula memerlukan pemain untuk mengambil pesanan kemudian menyediakan makanan malam dari hors d’oeuvres, sup, hidangan utama sehinggalah pencuci mulut.

Keseluruhan klip anime LMJ dihasilkan oleh studio produksi A-1 Pictures. Rentak permainan pula berteraskan interaksi dengan watak-watak suspek dalam struktur cerita penuh dramatik, bertempo kasual serta pantas dan padat dengan insiden kelakar.

Justeru, sekiranya anda teruja untuk menyelesaikan sesebuah kes dan pernah menyimpan impian menjadi seorang detektif jangan terlepas untuk mengalaminya sendiri dalam Layton’s Mystert Journey yang dikeluarkan oleh Level 5 Inc untuk pelantar Nintendo 3Ds, iOS dan Android.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -