Uji pandu Almera Turbo

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 FEB – Syarikat Boustead Sdn Bhd selaku pengedar kereta Nissan di negara ini hari ini, memberi peluang kepada pengamal media untuk menguji pandu Nissan Almera Turbo selepas pelancarannya, semalam.

Sesi uji pandu berkenaan bermula di Automagination Services, Perindustrian Lambak Kanan menuju ke Tasek Hijau di Skim Perumahan Lugu bagi sesi pengambilan foto sebelum menuju ke McDonald’s dan Hotel Antarabangsa Rizqun untuk satu lagi sesi pengambilan
foto.

Para pengamal media kemudiannya meneruskan sesi pandu tersebut menuju ibu negara bagi mengambil gambar berlatarbelakangkan Taman Mahkota Jubli Emas dan Masjid Omar ‘Ali Saifuddien.

Lokasi pengambilan foto tersebut telah dipilih berdasarkan huruf yang membentuk perkataan ‘Almera’.

Boustead juga akan menganjurkan sesi uji pandu bagi orang ramai di Bilik Pameran Nissan esok.

Nissan Almera Turbo yang disediakan bagi uji pandu.

Almera baharu ini tersedia dalam dua model iaitu Nissan Almera Turbo S bagi spesifikasi tinggi dan Nissan Almera Turbo sebagai spesifikasi standard.

Nissan Almera Turbo generasi kedua ini tampil dengan rekaan luaran yang jauh lebih menarik berbanding model terdahulu dengan bahagian hadapannya diserlahkan dengan reka bentuk baharu Nissan, gril V-motion, serta dikuasakan dengan enjin tiga silinder turbo bersesaran 1.0 liter turbo yang mampu menjana kuasa 100PS dan tork 152Nm yang dipadankan dengan CVT Xtronic dan D-Step Logic Control.

Bagi Nissan Almera Turbo S, bahagian dalamannya tampil lebih menarik dengan penggunaan meter Optitron, skrin paparan maklumat bersaiz tujuh inci, sistem kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin dan sistem pendingin hawa automatik.

Papan pemuka pula dilengkapi dengan skrin sesentuh lebih besar (8 inci) yang menyokong ciri Apple CarPlay dan Android Auto, di mana sistem bunyi kenderaan itu dilengkapi dengan enam unit pembesar suara.

Dari segi keselamatan, Almera Turbo S dilengkapi dua beg udara, ABS, EBD, BA, VDC, Bantuan Mula Mendaki dan cagak ISOFIX, Around View Monitoring, Moving Object Detection, Front Collision Warning, Front Emergency Brake dan banyak lagi.

Kedua-dua model tersedia dalam warna Radiant Red, Monarch Orange, Black Star, Storm White, Gun Metallic, dan Brilliant Silver.