Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Ujian ICBM sebagai amaran

  SEOUL, 19 FEB – Korea Utara berkata hari ini ia telah melancarkan ujian peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) sebagai amaran kepada Washington dan Seoul, dengan mengatakan latihan ‘kejutan’ yang berjaya itu menunjukkan keupayaan Pyongyang untuk melancarkan ‘serangan balas maut nuklear’.

  Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah mengadakan latihan udara bersama yang menampilkan pengebom strategik dan jet pejuang siluman, kata Seoul.

  AS dan Jepun juga mengadakan latihan ketenteraan bersama hari ini, menurut kementerian pertahanan Tokyo.

  Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un mengarahkan ‘latihan pelancaran mengejut’ pada 8 pagi Sabtu dan peluru berpandu Hwasong-15, senjata yang pertama kali diuji oleh Korea Utara pada 2017, ditembak dari lapangan terbang Pyongyang petang itu, lapor media rasmi KCNA.

  Tentera Korea Selatan berkata ia mengesan pelancaran ICBM pada 5:22 petang Sabtu.

  Gambar dari kerajaan Korea Utara menunjukkan pelancaran ujian peluru berpandu Hwasong-15 di Lapangan Antarabangsa Pyongyang pada 18 Februari. – AP
  Tanda destinasi ke bandar Pyongyang, Korea Utara di Pavilion Imjingak di Paju, Korea Selatan pada 19 Februari. – AP

  Jepun berkata peluru berpandu itu terbang selama 66 minit sebelum mendarat di Zon Ekonomi Eksklusifnya, dengan analisis mereka menunjukkan ia mampu menyasarkan tanah besar AS.

  Kepimpinan Korea Utara memuji ujian itu, yang pertama dalam tempoh tujuh minggu, menyatakan ia menunjukkan ‘kapasiti perang sebenar unit ICBM yang bersedia untuk serangan balas mudah alih’, kata media kerajaan KCNA.

  Pelancaran itu adalah ‘bukti sebenar kapasiti serangan balas nuklear maut ke atas pasukan musuh’ negara itu, katanya.

  Tentera Korea Selatan berkata hari ini ia telah mengadakan latihan udara bersama AS yang menampilkan sekurang-kurangnya satu pengebom jarak jauh B-1B AS.

  “Latihan itu memaparkan pengerahan tepat pada masanya ketika AS melanjutkan aset pencegahan ke semenanjung Korea,” menunjukkan ‘kuasa luar biasa’ sekutu, kata kementerian pertahanan dalam satu kenyataan.

  Tentera AS dan Jepun juga mengadakan latihan bersama hari ini ‘di tengah-tengah persekitaran keselamatan yang semakin teruk’, menurut kementerian pertahanan Jepun, walaupun ia tidak memberikan butiran mengenai jenis latihan yang dijalankan.

  Pelancaran Korea Utara yang memusnahkan itu berlaku beberapa hari sebelum Seoul dan Washington dijangka memulakan latihan meja bersama bertujuan untuk meningkatkan tindak balas mereka sekiranya berlaku serangan nuklear Korea Utara. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...