Ujian vaksin ‘gagal kesan’ risiko virus

PARIS, 22 OKT – Belum ada ujian calon vaksin COVID-19 didapati mampu mengesan pengurangan impak serius terhadap pesakit seperti dimasukkan ke hospital atau kematian, menurut seorang pakar kesihatan awam, hari ini.

Pengarang bersekutu, Peter Doshi melalui penulisannya dalam jurnal perubatan BMJ, memberi amaran malah tiada calon vaksin sedang menjalani ujian fasa ketiga yang dapat membuktikan ia akan mencegah jangkitan COVID-19, setakat ini.

Beliau yang juga Penolong Profesor Penyelidikan Perkhidmatan Kesihatan Farmaseutikal di University of Maryland mendakwa bahawa mereka yang mengharapkan penemuan untuk mengakhiri pandemik itu akan kecewa, dengan sesetengah vaksin dilihat sekadar mampu mengurangkan risiko jangkitan sebanyak 30 peratus.

“Tiada ujian sedang dijalankan itu yang dicipta mengesan pengurangan kesan serius seperti kemasukan ke hospital, penggunaan rawatan rapi atau kematian.

“Vaksin terbabit juga tidak dikaji bagi menentukan sama ada ia berupaya menghalang jangkitan virus,” katanya.

Sebelum ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenal pasti 42 calon vaksin sedang melalui ujian klinikal.

Ia termasuk 10 calon vaksin yang berada pada peringkat fasa ketiga di mana keberkesanannya diuji ke atas puluhan ribu orang di beberapa benua. – AFP

Gambar fail pada 14 Ogos lalu menunjukkan seorang saintis ketika melakukan kerja-kerja eksperimen untuk menghasilkan vaksin COVID-19 bersama Universiti Oxford dan makmal AstraZeneca di Garin, wilayah Buenos Aires. – AFP