UK beli 90 juta dos vaksin COVID-19

LONDON, 20 JULAI – Pegawai Britain berkata mereka telah menandatangani satu perjanjian untuk membeli 90 juta dos vaksin koronavirus yang sedang dihasilkan oleh firma farmaseutikal Pfizer dan syarikat lain.

Kerajaan Britain berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa ia telah mendapatkan akses kepada calon vaksin yang dihasilkan oleh Pfizer dan BioNTech, selain vaksin percubaan lain yang diselidiki oleh Valneva. Britain sebelum ini menandatangani satu perjanjian dengan AstraZeneca untuk menyediakan 100 juta dos vaksin koronavirus yang diuji oleh Universiti Oxford, yang dijangka mengumumkan keputusan lanjut lewat hari ini.

“Berjuta-juta orang boleh divaksinkan ke atas koronavirus,” menurut kenyataan kerajaan, memetik tiga vaksin berlainan yang telah dilabur olehnya. Walaupun tidak jelas sama ada mana-mana vaksin tersebut terbukti efektif terhadap virus, Britain dan negara kaya lain telah pun melabur dalam vaksin untuk memastikan terdapat kapasiti pengeluaran yang cukup untuk diberikan kepada mana-mana calon yang berjaya. Vaksin biasanya mengambil masa beberapa tahun untuk dihasilkan dan lebih satu dozen berada dalam peringkat awal ujian di seluruh dunia. – AP