UK catat kenaikan inflasi tahunan terbesar

LONDON, 15 SEPT – Harga pengguna di UK meningkat pada kadar paling cepat pernah dicatat pada Ogos ketika kekura-ngan bekalan global dan gaji lebih tinggi menyerlahkan peningkatan daripada diskaun berkaitan pandemik setahun lalu, angka rasmi menunjukkan hari ini.

Pejabat Statistik Nasional berkata inflasi meningkat kepada 3.2 peratus dalam tahun semasa sehingga Ogos daripada 2 peratus pada bulan sebelumnya. Skala peningkatan bulan-ke-bulan adalah yang terbesar sejak langkah inflasi CPI diperkenalkan satu suku abad lalu.

Pertambahan itu mendorong inflasi mencecah melebihi sasaran Bank England sebanyak 2 peratus, dan mungkin menambah tekanan ke atas penggubal dasar untuk menimbang menambah kadar faedah daripada tahap amat rendah.

Kenaikan adalah lebih tinggi daripada dijangkakan dalam pasaran kewangan, dengan kebanyakan ahli ekonomi meramalkan kenaikan kepada 3 peratus.

Disebabkan inflasi telah meningkat lebih satu mata peratusan melebihi sasaran Bank England, gabenor Andrew Bailey, perlu menulis sepucuk surat kepada ketua Perbendaharaan Rishi Sunak menjelaskan situasi yang berlaku.

Bailey dijangka mengatakan sebahagian besar kenaikan adalah disebabkan faktor sementara berkaitan dengan pandemik. Sejak satu dekad lalu, bank pusat telah mencatat inflasi lebih tinggi daripada sasaran. – AP

Gambar fail menunjukkan Bank England di London. UK mencatat kenaikan terbesar dalam inflasi tahunan bulan lalu. – AP