Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  UK hadapi masalah gelandangan

  LONDON, 9 NOV – Kerajaan UK berdepan tindak balas selepas seorang menteri kanan berkata sesetengah orang kehilangan tempat tinggal, dan sebagai sebuah badan amal berkata pengagihan bantuan makanan kecemasan telah mencecah tahap rekod.

  Krisis kos sara hidup di negara G7 dan ekonomi keenam terbesar di dunia, didorong oleh inflasi yang tinggi, telah menyebabkan ramai rakyat Britain bergelut untuk memenuhi keperluan, apabila bil untuk makanan, tenaga, sewa dan gadai janji meningkat.

  Bagaimanapun, Setiausaha Dalam Negeri, Suella Braverman mencetuskan kemarahan dan dakwaan bersikap tidak ambil peduli terhadap isu itu, selepas berkata beliau mahu menghentikan gelandangan yang memasang khemah di jalan awam.

  “Kami tidak boleh membenarkan jalan-jalan kami diambil alih oleh barisan khemah yang diduduki oleh orang ramai, kebanyakannya dari luar negara, tinggal di jalanan sebagai pilihan gaya hidup,” tulisnya di X, yang dahulunya Twitter.

  Perdana Menteri Rishi Sunak sejak itu kelihatan menjauhkan diri daripada menteri dalam negerinya yang keras, sementara rakan-rakan lain mengutuk bahasanya.

  Menurut angka kerajaan yang diterbitkan pada Oktober, 104,510 isi rumah berada di penginapan sementara di England pada tahun ini hingga Mac 2023 meningkat 10 peratus pada masa yang sama pada 2022 dan yang tertinggi sejak rekod bermula pada 1998.

  Satu laporan mengenai gelandangan oleh University Heriot-Watt di Edinburgh berkata 290,000 isi rumah yang layak di seluruh negara memohon bantuan daripada pihak berkuasa tempatan untuk gelandangan antara 2021 dan 2022.

  Angka yang dikeluarkan pada Ogos oleh Perhimpunan London, sementara itu, mencatatkan 3,272 orang tidur dalam keadaan kurang selesa di ibu negara Britain antara April dan Jun 2023 – hampir separuh daripada mereka di jalanan buat kali pertama. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...