UK hantar 1,000 lagi ventilator ke India

LONDON, 2 MEI – United Kingdom (UK) mengatakan hari ini pihaknya menghantar 1,000 ventilator oksigen tambahan ke India yang teruk dilanda COVID-19.

Britain telah menghantar 495 konsentrator oksigen dan 200 ventilator ke India ketika negara itu mengalami lonjakan besar kes koronavirus dan mengirimkan tiga unit pengeluaran yang lebih besar, yang disebut kilang oksigen.

“Kami akan mengirimkan satu lagi pakej 1,000 ventilator, tidak lama lagi,” kata Setiausaha Luar Negeri Dominic Raab kepada televisyen BBC.

Raab akan bertemu dengan Menteri Luar Negeri India, Subrahmanyam Jaishankar esok di perbincangan G7 minggu ini di London.

Perdana Menteri Boris Johnson juga dijadualkan mengadakan pertemuan maya dengan rakan sejawatnya dari India, Narendra Modi, setelah membatalkan perjalanan ke New Delhi berikutan krisis COVID-19.

Britain akan melakukan segala yang dapat bagi membantu India, kata Raab, walaupun kerajaan mengatakan ia tidak memiliki vaksin koronavirus untuk masa ini.

Sementara itu, ahli-ahli Persatuan Pakar Perubatan Berasal dari British (BAPIO) telah mula mengadakan rundingan jarak jauh dengan pesakit yang memerlukan rawatan yang tidak mendesak di India, untuk meringankan beban pesakit perubatan di sana.

“Kami berusaha melakukan sebanyak mungkin dalam bentuk pengumpulan dana untuk mengirim peralatan bentuk oksigen, menciptakan kapasiti untuk tempat tidur ICU (wad intensif), kata setiausaha BAPIO Parag Singhal kepada Sky News.

“Jadi itu adalah satu aliran pekerjaan, tetapi kami juga berusaha untuk menawarkan pertolongan kepada rakan-rakan kami yang keletihan di India, doktor terlalu keletihan, mereka bekerja terlalu keras,” kata profesor itu. – AFP

Bekalan perubatan dimuatkan ke dalam pesawat kargo untuk dihantar ke India, di lapangan terbang Roissy, utara Paris. Perancis menghantar peralatan dan generator pernafasan oksigen ke India untuk membantu negara itu menangani krisis COVID-19. – AFP