UK lancar vaksin Moderna, tangguh AstraZeneca

LONDON, 7 APRIL – Britain hari ini mula melancarkan vaksin koronavirus ketiganya, dari syarikat AS, Moderna, ketika persoalan meningkat mengenai pembekal vaksin utama negara itu, AstraZeneca.

Vaksin Moderna, yang sudah dihantar ke negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat (AS), bergabung dengan vaksin AstraZeneca dari Universiti Oxford dan Pfizer-BioNTech di Britain bagi menentang COVID-19.

Suntikan pertama dari inokulasi Moderna dari dua peringkat diberikan di sebuah hospital di Wales kepada Elle Taylor yang berusia 24 tahun.

“Saya penjaga yang tidak bebayar untuk nenek saya, jadi sangat penting bagi saya untuk mendapatkannya, agar saya dapat menjaganya dengan baik dan selamat,” katanya kepada wartawan.

Taylor mengatakan beliau akan senang mengambil suntikan AstraZeneca walaupun mendapat publisiti buruk, yang berpusat di Eropah.

“Saya pernah mendengar tetapi itu tidak terlalu membimbangkan saya. Saya rasa jika ia berlaku, ia berlaku dan saya dalam jagaan yang betul jika saya memerlukannya, dan saya merasa gembira kerana saya telah mencuba yang baharu,” kata Taylor.

Moderna turut disambut oleh Perdana Menteri Britain, Boris Johnson.

“Kami telah memesan 17 juta dos yang akan digunakan di seluruh UK dalam beberapa minggu akan datang. Tolong dapatkan segera setelah anda dihubungi,” katanya di Twitter.

Masalah bekalan untuk AstraZeneca telah menyukarkan kempen vaksinasi Britain bulan ini dan kebimbangan sedang meningkat mengenai vaksin tersebut terhadap pembekuan darah di kalangan sebilangan kecil penerima. – AFP

Seorang petugas kesihatan menyuntik dos vaksin Moderna COVID-19 di Hospital West Wales di Carmarthen, Wales. Britain semalam mula melancarkan vaksin koronavirus ketiganya, dari syarikat AS Moderna. – AFP