UK sekat ketibaan Amerika Selatan, Portugal

LONDON, 15 JAN – Britain akan menyekat kesemua pelawat dari Amerika Selatan, Panama, Cape Verde dan Portugal bermula 0400 GMT Jumaat berikutan kebimbangan penularan varian baharu COVID-19 dari Brazil.

“Saya sudah mengambil tindakan segera susulan bukti wujudnya varian baharu di Brazil,” menurut Setiausaha Pengangkutan, Grant Shapps di Twitter.

Shapps berkata pengecualian diberikan kepada syarikat pengangkutan yang melakukan perjalanan dari Portugal bagi membolehkan pengangkutan barang-barang keperluan dilakukan.

Jabatan Pengangkutan berkata mereka juga akan menguatkuasakan larangan penerbangan terus ke England dari Argentina, Brazil, Cape Verde dan Portugal.

Beberapa varian virus dikenal pasti sejak pandemik bermula tahun lalu, termasuk yang lebih mudah berjangkit, sekali gus menyebabkan lonjakan jangkitan di Britain dalam beberapa bulan terakhir ini.

Bagaimanapun strain lain dikenali sebagai E484K, dikesan di Afrika Selatan dan varian berikutnya di Brazil dan Jepun yang mencetuskan kebimbangan dalam kalangan penyelidik terhadap kemungkinan kesan kepada imuniti.

Kerajaan United Kingdom (UK) berdepan kritikan berhubung dasar sempadan ketika krisis kesihatan, apabila terus membenarkan penerbangan antarabangsa keluar masuk ketika lonjakan kes tahun lalu.

Negara itu kemudiannya memperkenalkan kaedah pengasingan kendiri jika rakyatnya pernah berada di mana-mana negara yang tidak disenaraikan dalam senarai ‘koridor perjalanan’.

Bagaimanapun bermula Isnin depan, pelawat perlu menyertakan bukti keputuan ujian saringan COVID-19 negatif sebelum mereka dibenarkan masuk ke England atau berdepan tindakan denda berjumlah AS$685. – AFP

Gambar fail menunjukkan penumpang berjalan di dewan ketibaan selepas mendarat di Terminal Dua Lapangan Terbang Heathrow di barat London. Britain akan mengharam semua ketibaan dari negara Amerika Selatan dan Portugal mulai 15 Januari 2021. – AFP