UK siasat teknologi peranti perubatan ’berat sebelah’

LONDON, 21 NOV – Setiausaha Kesihatan Britain, Sajid Javid, hari ini mengumumkan beliau melancarkan semakan bebas bagi memeriksa sama ada berlaku ‘kecenderungan berat sebelah’ dalam pembangunan peranti perubatan itu ekoran pandemik COVID-19 yang membawa permasalahan itu.

Sajid Javid berkata, beliau akan bekerjasama dengan rakan sejawat dari Amerika Syarikat (AS), Xavier Becerra serta negara yang berfikiran sama di seluruh dunia.

“Ia bagi membolehkan kita membentuk apa yang terjadi di sebalik teknologi yang berharga ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam penulisan dalam Sunday Times dan turut memetik kajian mengenai oximeter – alat pemantau tahap oksigen yang diguna secara meluas ketika pandemik COVID-19 – adalah kurang berkesan terhadap mereka yang berkulit gelap, sebagai satu daripada masalah yang akan dikenal pasti.

“Satu daripada prinsip Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) kami adalah kesaksamaan dan kemungkinan berlakunya berat sebelah – atau mungkin tanpa disengajakan – yang boleh membawa kepada hasil kesihatan yang lebih buruk yang sama sekali tidak boleh diterima.

“Kita perlu segera mengetahui lebih lanjut mengenai masalah ini dalam peranti terbabit dan apakah kesannya terhadap kumpulan barisan hadapan.

“Jadi saya sudah menugaskan semakan bebas bagi melihat sama ada berlaku kecenderungan sistematik yang wujud dalam peranti semasa dan sekiranya berlaku, bagaimana kita mahu menanganinya,” katanya.

Javid yang juga anak kepada imigran Pakistan dan menjadi individu pertama dari etnik minoriti itu yang memegang jawatan itu turut berkata, beliau akan memeriksa semua alat kesihatan serta menyemak keadaan berat sebelah yang lain seperti jantina dan kaum. – AFP

Setiausaha Kesihatan Britain Sajid Javid bercakap semasa taklimat media di Downing Street, London pada 20 Oktober 2021.