UK tempah 190 juta dos vaksin

PARIS, 14 SEPT – Britain telah menjamin akses kepada 190 juta dos vaksin koronavirus dari Valneva dalam perjanjian bernilai 1.37 bilion euro, kata firma vaksin Perancis-Austria.

Ia telah pun didedahkan pada Julai bahawa kerajaan Britain telah menempah 60 juta dos vaksin SARS-CoV-2 Valneva yang sedang dibangunkan. Firma itu berkata ia menjangka memulakan percubaan vaksin dua dos pada Disember dan jika berjaya, dos vaksin boleh diperoleh pada suku kedua 2021.

Sebanyak 60 juta dos yang dibekalkan kepada Britain pada 2021 akan menelan kos 470 juta euro. Britain seterusnya mempunyai opsyen mengenai 40 juta dos pada 2022 dan di antara 30 dan 90 juta pada 2023 hingga 2025, yang akan menelan kos 900 juta euro.

“Kami berasa bangga kerana dipilih oleh kerajaan UK dan tidak sabar-sabar untuk bergabung dengan mereka untuk mengatasi pandemik berterusan ini,” CEO Valneva Thomas Lingelbach dipetik sebagai berkata dalam satu kenyataan.

Valneva berkata kerajaan Britain juga komited untuk melabur dalam mengembangkan tapak pengeluaran syarikat di Scotland yang membenarkannya menjadi pusat vaksin utama.

“Perjanjian baharu ini akan membantu kami memvaksinkan jutaan penduduk di seluruh negara, serta membantu mewujudkan pusat pengeluaran vaksin UK untuk mempercepat akses kepada calon berpotensi COVID-19 dan merangsang ketahanan negara terhadap pandemik akan datang,” kata Setiausaha Perniagaan Britain Alok Sharma. – AFP