Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  UK tingkat bantuan kewangan kepada doktor gigi

  LONDON, 8 FEB – Doktor gigi di England akan menerima wang tunai untuk menerima pesakit baharu di tengah-tengah kekurangan kritikal penjagaan pergigian yang dibiayai oleh kerajaan, kata pihak berkuasa kesihatan awam UK, kelmarin.

  Pelan itu, disokong oleh £200 juta (AS$235 juta) dana kerajaan, dibuat ketika bilangan doktor gigi yang menyediakan penjagaan dalam Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) yang dibiayai kerajaan berada pada tahap paling rendah dalam satu dekad.

  Persatuan Pergigian British berkata kira-kira 12 juta orang kini sedang mencari doktor gigi NHS yang menyediakan penjagaan percuma kerana semakin ramai pengamal membelakangkan NHS dan memihak kepada amalan swasta yang lebih menguntungkan.

  Menurut data OECD, UK mempunyai 49 doktor gigi bagi setiap 100,000 penduduk, kadar terendah dalam kalangan negara G7.

  “Perkhidmatan kesihatan kini akan memperkenalkan pelbagai langkah praktikal untuk membantu memudahkan orang ramai berjumpa doktor gigi, daripada memberi insentif kepada doktor gigi untuk mengambil pesakit baharu, kepada menyokong doktor gigi untuk menjadi sebahagian daripada NHS di kawasan yang aksesnya mencabar, “Ketua eksekutif NHS, England Amanda Pritchard berkata.

  Di bawah rancangan itu, doktor gigi awam akan diberi pembayaran pesakit baharu antara £15-£50 untuk merawat kira-kira sejuta pesakit baharu yang tidak pernah berjumpa doktor gigi awam dalam tempoh dua tahun atau lebih.
  Kira-kira 240 doktor gigi akan ditawarkan bayaran sekali sahaja sehingga £20,000 untuk bekerja di kawasan yang kurang diberi perkhidmatan sehingga tiga tahun. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...