Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Ukraine umum pegawai rasuah curi AS$40 juta

  KYIV, 29 JAN – Pekerja dari firma senjata Ukraine berpakat dengan pegawai kementerian pertahanan untuk menggelapkan hampir AS$40 juta yang diperuntukkan untuk membeli 100,000 peluru mortar untuk perang dengan Rusia, lapor perkhidmatan keselamatan Ukraine.

  SBU berkata lewat Sabtu bahawa lima orang telah didakwa, dengan seorang individu ditahan ketika cuba menyeberangi sempadan Ukraine. Jika didapati bersalah, mereka berdepan hukuman penjara sehingga 12 tahun.

  Siasatan itu dibuat ketika Kyiv cuba mengehadkan rasuah dalam usaha untuk mempercepatkan keahliannya dalam Kesatuan Eropah dan NATO. Pegawai dari kedua-dua blok telah menuntut reformasi anti-rasuah yang meluas sebelum Kyiv boleh menyertai mereka.

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy telah dipilih atas platform antirasuah pada 2019, jauh sebelum pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022. Kedua-dua presiden dan pembantunya telah menggambarkan pemecatan pegawai atasan baru-baru ini, terutamanya Ivan Bakanov, bekas ketua Perkhidmatan Keselamatan Negeri, pada Julai 2022, sebagai bukti usaha mereka untuk membanteras rasuah.

  Pegawai keselamatan mengatakan bahawa siasatan semasa bermula pada Ogos 2022, apabila pegawai menandatangani kontrak untuk peluru meriam bernilai 1.5 bilion Hryvnias (AS$39.6 juta) dengan firma senjata Lviv Arsenal.

  Selepas menerima bayaran, pekerja syarikat sepatutnya memindahkan dana itu ke perniagaan yang didaftarkan di luar negara, yang kemudiannya akan menghantar peluru ke Ukraine.

  Bagaimanapun, barangan itu tidak pernah dihantar dan wang itu sebaliknya dihantar ke pelbagai akaun di Ukraine dan Balkan, kata penyiasat.

  Ketua pendakwa raya Ukraine berkata bahawa dana itu telah dirampas dan akan dikembalikan kepada belanjawan pertahanan negara. – AP

  Anggota tentera Ukraine Briged Serangan ke-3 menembak mortar 122mm ke arah kedudukan Rusia di barisan hadapan, berhampiran Bakhmut, wilayah Donetsk, Ukraine pada 2 Julai 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...