Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Umat Islam di AS bayar zakat AS$1.8b

  WASHINGTON, 22 APRIL – Rakyat Amerika Syarikat yang beragama Islam membayar zakat berjumlah AS$1.8 bilion pada 2021, menurut Agensi Anadolu.

  Umat Islam mengeluarkan purata zakat sebanyak AS$2,070 seorang, sebagai satu daripada lima rukun Islam, menurut laporan dikeluarkan Inisiatif Filantropi Muslim di Universiti Indiana Lilly Family School of Philanthropy di IUPUI pada minggu lepas.

  Laporan itu menunjukkan umat Islam Amerika lebih cenderung melihat zakat sebagai tindakan dermawan atau kebajikan dan bukan cukai yang dikenakan pihak berkuasa agama.

  Pengarah Inisiatif Kedermawanan Muslim, Shariq Siddiqui berkata, sebahagian besar daripada jumlah itu disumbangkan pada bulan Ramadan.

  “Adalah penting bagi organisasi badan amal mencari cara mendekati penderma Muslim-Amerika ketika bulan Ramadan,” kata Siddiqui.

  Penerima bantuan terbesar merupakan organisasi antarabangsa tidak berasaskan keuntungan, yang menerima 25.3 peratus daripada dana zakat, menurut laporan itu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hujan lebat landa selatan India

  INDIA, 4 DIS – Hujan lebat melanda bandar Chennai di selatan India hari ini dan dijangka akan berlaku ribut. Ribut Michaung dijangka melanda pantai...