Umat Islam di Itali kekurangan tanah perkuburan

BRUZZANO, 9 JUN – Pemimpin komuniti Islam di Itali memohon lebih banyak ruang untuk dijadikan tanah perkuburan susulan pe-ningkatan kematian akibat COVID-19 yang turut mengorbankan ramai umat Islam di negara itu.

Sehingga kini, umat Islam di Itali berdepan kekurangan tanah perkuburan bagi mengebumikan jenazah, ekoran peningkatan terhadap permintaan untuk dikebumikan di negara itu.

“Kami turut mengalami penderitaan (akibat COVID-19) dan kesakitan itu bertambah apabila terdapat keluarga yang tidak dapat mencari tempat untuk mengebumikan jenazah kerana tiada bahagian untuk orang Islam di tanah perkuburan di bandar,” kata Imam Masjid, Milan Sesto, Abdullah Tchina.

Lebih 34,000 orang maut akibat COVID-19 di Itali, kebanyakannya di kawasan perindustrian di utara dengan pengangkutan udara juga hampir lumpuh sejak beberapa bulan lalu.

Justeru, ramai umat Islam yang maut akibat COVID-19 dan juga disebabkan faktor lain tidak dapat dibawa ‘pulang’ ke negara asal se-perti mana yang diamalkan sebelum ini. Ia menyebabkan permintaan terhadap pengebumian bagi umat Islam di Itali melonjak tinggi namun hakikatnya negara itu kekurangan ruang bagi tanah perkuburan Muslim.

Malah ada umat Islam di Itali yang bukan sahaja harus melakukan perjalanan yang jauh sehingga 50 kilometer hanya untuk mengebumikan jenazah, malah lebih malang apabila terpaksa meninggalkan jasad selama beberapa hari di masjid atau rumah sementara mencari lokasi yang sesuai untuk disemadikan.

Terdapat kira-kira 2.6 juta penduduk Muslim di Itali iaitu mewakili 4.3 peratus daripada keseluruhan populasi negara itu di mana kebanyakannya menetap di wilayah utara dengan 56 peratus memiliki kewarganegaraan asing termasuk dari Afrika Utara dan Asia Selatan. – AFP

Pemandangan sebahagian tanah perkuburan Islam di Bruzzano, pinggir bandar Milan pada 5 Jun 2020. – AFP