Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Umat Islam Uighur di China ‘ditindas’?

KASGHAR, China – Penganut-penganut Islam cuba melepasi pengesan logam dengan senyap apabila mereka memasuki masjid utama di bandar Kashgar di barat China di bawah kawalan ketat pegawai-pegawai polis.

Sekatan yang dikenakan ke atas penduduk Uighur ini kebanyakannya telah menindas kehidupan mereka di kawasan Xinjiang yang sangat tegang, di mana menyimpan janggut adalah tidak dibenarkan dan tiada sesiapa dibenarkan untuk solat di khalayak ramai.

Selama bertahun-tahun, kawasan di luar masjid di Kashgar itu telah dipenuhi oleh umat Islam untuk bersolat dengan membuka gulungan tikar solat mereka dan meraikan beraikhirnya bulan Ramadan. Kini tidak lagi.

Tahun ini, keheningan dan suasana sunyi menyelimuti suasana di plaza tersebut di luar dewan solat apabila umat Islam di sana berkumpul untuk menandakan berakhirnya ibadah puasa sempena bulan Ramadan – suasana paling suram dalam beberapa generasi menurut penduduk di sana. Pihak berkuasa enggan mengulas tentang jumlah mereka. Akan tetapi ahli perniagaan tempatan memberitahu AFP bahawa kerajaan telah mendirikan beberapa pusat pemeriksaan yang mengelilingi bandar itu dan menghalang para pelawat untuk ke Kasghar dan tidak menyertai solat Aidil Fitri.

“Ini bukan tempat yang baik untuk agama ini,” kata seorang pedagang.

Seorang anggota polis berdiri mengawal apabila umat Islam di sana tiba di Masjid Id Kah untuk menunaikan solat Aidil Fitri. – AFP
Seorang anggota polis berdiri mengawal apabila umat Islam di sana tiba di Masjid Id Kah untuk menunaikan solat Aidil Fitri. – AFP
Sekumpulan anggota polis melintasi seorang tukang gunting berhampiran Masjid Id Kah. – AFP
Sekumpulan anggota polis melintasi seorang tukang gunting berhampiran Masjid Id Kah. – AFP

Beijing mengatakan bahawa sekatan dan kehadiran polis yang ramai adalah bertujuan untuk mengawal penyebaran para pelampau dan juga pergerakan separatis, dan para penganalisis memberi amaran bahawa Xinjiang kini telah menjadi sebuah ‘penjara terbuka’.

China “pada asasnya telah mewujudkan sebuah kawasan polis dalam skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata James Leibold, seorang pakar keselamatan Cina di Universiti La Trobe, Australia. Kerajaan mula memperkuat sekatan keamanan dan keagamaan di Xinjiang pada tahun 2009, berikutan dengan siri rusuhan di ibu kota wilayah Urumqi yang menyebabkan sekitar 200 orang maut.

Pada bulan Mac lalu, Presiden Xi Jinping mengarahkan pasukan keselamatan untuk membina ‘tembok besi besar’ di sekitar rantau ini selepas etnik Uighur mendakwa bahawa mereka telah dimiliki oleh sekumpulan Islamic State (IS) di Iraq dan mengancam untuk kembali ke tanah air dan ‘menumpahkan darah sepert air sungai’.

Sepanjang tahun lepas, Beijing telah membanjiri Xinjiang dengan puluhan ribu anggota keselamatan, menempatkan balai-balai polis di hampir setiap blok, dan melancarkan peraturan-peraturan yang ketat dalam ‘menghapuskan ekstremisme’.

Orang awam menyatakan bahawa tiada seorang pun dibenarkan solat di khalayak ramai atau menumbuhkan janggut mereka sebelum usia 50 tahun, sementara pekerja-pekerja kerajaan dilarang untuk berpuasa di bulan Ramadan. Di Tashkurgan, berhampiran sempadan Pakistan, pihak berkuasa telah menutup sebuah restoran halal sebagai ‘hukuman’ kerana enggan memberi makanan semasa musim cuti, menurut seorang penjaga kedai yang bekerja di sana.

Seorang guru dan pegawai kerajaan memberitahu AFP bahawa sekolah-sekolah tidak menggalakkan para pelajarnya untuk menggunakan ucapan Bahasa Arab ‘As-Salaam Alaikum’ (‘Salam sejahtera keatas kamu’)

“Kerajaan menyangka bahawa perkataan Islam ini sama dengan separatism,” kata pegawai itu.

Anggota polis membuat rondaan apabila umat Islam meninggalkan Masjid Id Kah selepas menunaikan solat Aidil Fitri di bandar lama Kasghar di Wilayah Autonomi Uighur Xinjiang, China. – AFP
Anggota polis membuat rondaan apabila umat Islam meninggalkan Masjid Id Kah selepas menunaikan solat Aidil Fitri di bandar lama Kasghar di Wilayah Autonomi Uighur Xinjiang, China. – AFP
Sekumpulan lelaki menari di hadapan Masjid Id Kah selepas menunaikan solat Aidil Fitri. – AFP
Sekumpulan lelaki menari di hadapan Masjid Id Kah selepas menunaikan solat Aidil Fitri. – AFP

Kamera pengawasan di rantau ini sangat banyak yang telah ditempatkan di balai-balai ibadat: Sebuah masjid kelihatan kosong di bandar selatan Yarkand. Di balai-balai polis, para pegawai memantau skrin yang disiarkan langsung dari masjid-masjid, begitu juga bangunan-bangunan dan jalan-jalan berdekatan. Dalam semarak Aidil Fitri di kawasan bandar oasis gurun di barat daya Hotan, anggota-anggota polis kelihatan mengawal di tempat pemeriksaan dengan membawa senapang dan tombak besar yang diperbuat daripada paip logam. Di satu persimpangan, lelaki yang berpakaian jaket kalis peluru cuba menghentikan kawalan lalu lintas untuk memberi lalu kepada deretan berpuluh-puluh buah trak dan kenderaan berat yang dipenuhi dengan senjata dan peluru api dengan bantuan van-van berwarna hitam. Konvoi kenderaan itu mengawal bandar tersebut hampir setiap hari sepanjang bulan Ramadan, kata seorang pegawai polis.

Di sebuah masjid di tengah-tengah Hotan, umat Islam berkumpul untuk solat Jumaat dengan melalui barisan polis dan menunjukkan dokumen identiti mereka di dua pusat pemeriksaan sebelum memasukinya. Di dalamnya, lelaki berpakaian kemas dengan menggunakan pin jaket bertanda Parti Komunis dan mengenakan cermin mata hitam terus memantau dengan ketat kepada ratusan umat-umat Islam di sana. Di hadapan masjid, papan tanda LED mengingatkan orang ramai bahawa ‘tugas paling besar bagi rakyat Xinjiang adalah menyelaraskan sebuah perpaduan etnik dan agama.’

Tanda-tanda seperti itu adalah sudah biasa kelihatan di seluruh Xinjiang, di mana ketegangan antara etnik Uighur dan Han telah membawa kepada pertempuran ganas.

Pihak berkuasa China telah lama mengaitkan tindakan mereka itu terhadap umat Islam Uighur dalam usaha mengawal anti-keganasan antarabangsa, dengan alasan bahawa para pemisah akan bekerjasama dengan pelampau asing seperti Al-Qaeda. Etnik Uighur telah dikaitkan dengan pembunuhan beramai-ramai dan pengeboman yang menyebabkan puluhan orang mati dalam beberapa tahun kebelakangan di seluruh negara itu. Rusuhan dan pergaduhan dengan kerajaan telah memburukan lagi keadaan.

Kebimbangan mengenai ekstremisme walau bagaimanapun, telah menyebabkan kebanyakan penduduk Xinjiang takut kehilangan identiti budaya mereka dan mempersoalkan sama ada kerajaan telah melampaui batas keatas mereka.

“Kami tidak mahu ia menjadi seperti sebuah lagi negara Pakistan atau Afghanistan,” kata pemilik kedai di Tashkurgan, di mana ketakutan terhadap keganasan boleh melanda ke China dari negara-negara berdekatan.

Tetapi, beliau menambah, “hanya minoriti kecil umat Islam adalah pelampau. Kerajaan China tidak sepatutnya membeza-bezakan.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -