Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS – Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember. Seorang lagi ahli majlis demokratik tidak bertanding untuk pemilihan semula jawatan yang telah datang untuk menentukan beliau dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

  Memandangkan lebih banyak halangan diletakkan di hadapan calon, kumpulan itu semakin menipis dan menjadi kurang kepelbagaian politik, meninggalkan kebanyakan ‘patriot’, mereka yang setia kepada tanah besar China, dalam pencalonan. Dan dengan pilihan yang begitu tipis, sesetengah pengundi mengatakan mereka tidak akan mengambil bahagian.

  Pilihan raya majlis daerah Ahad ini akan ketiadaan calon pro-demokrasi buat kali pertama dalam kira-kira empat dekad. Sebahagian daripada mereka memilih untuk menarik diri, manakala yang lain tidak dapat mengumpulkan pencalonan yang diperlukan untuk melayakkan diri, halangan yang terbukti sukar untuk diselesaikan walaupun bagi sesetengah ahli politik prokerajaan.

  Semasa memegang jawatan selama 38 tahun, Winnie Poon mencipta sejarah sebagai ahli majlis wanita pertama yang dipilih secara popular di daerah Kwun Tong dan menyaksikan majlis itu menjadi lebih demokratik. Beliau berkata beliau meletakkan jawatan kerana usianya, tetapi juga kerana beliau “tidak berminat untuk bermain permainan ini” lagi, membayangkan masa depan di mana ahli majlis, yang terutamanya mengendalikan hal-hal perbandaran seperti menganjurkan projek pembinaan dan kemudahan awam, sebaliknya berkhidmat untuk menyokong idea kerajaan bandar.

  “Selepas perjalanan yang panjang, saya menyedari, ‘Oh, ada satu lagi titik permulaan,'” katanya. “Ia lebih jauh ke belakang daripada tempat asal saya bermula.”

  Jay Li, salah seorang ahli majlis daerah pro-demokrasi Hong Kong yang masih tinggal, memutuskan untuk tidak bertanding semula tahun ini selepas rombakan pilihan raya kerajaan.

  Pada kemuncak protes pro-demokrasi pada tahun 2019, Li dan rakan-rakannya menunggang gelombang sentimen anti-kerajaan kepada kemenangan besar dalam pilihan raya peringkat perbandaran.

  Mewakili penduduk Sham Shui Po, salah satu daerah termiskin di Hong Kong, komitmen Li adalah untuk memperbaiki komuniti melalui pendekatan dari bawah ke atas.

  Tetapi bagi Li, peraturan pilihan raya baharu meningkatkan kos berjalan dan menjejaskan kesahihan pilihan raya. – AP

  Seorang pejalan kaki melalui sepanduk mempromosikan calon untuk pilihan raya majlis daerah akan datang di Hong Kong, pada 28 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...