Thursday, August 18, 2022
23.2 C
Brunei

Undian presiden baharu Itali bermula 24 jan

-

ROM, 4 JAN – Parlimen Itali dan wakil wilayah akan mula mengundi pada 24 Januari untuk ketua negara yang baharu, kata pegawai hari ini, dengan perdana menteri, Mario Draghi merupakan calon untuk menjadi presiden seterusnya.

Peranan ketua negara Itali sebahagian besarnya adalah simbolik kecuali semasa krisis politik, apabila presiden memainkan peranan timbang tara yang penting.

Roberto Fico, jurucakap Dewan Perwakilan, mengadakan sesi pada hari Isnin, 24 Januari untuk “untuk pemilihan presiden Republik,” menurut kenyataan dari dewan parlimen rendah.

Presiden, Sergio Matarella, bekas hakim berusia 80 tahun, akan menamatkan tempoh tujuh tahunnya pada 3 Februari.

Belum ada calon rasmi untuk menggantikannya, tetapi Draghi, bekas ketua bank Pusat Eropah yang dilantik pada tahun lalu untuk mengetuai kerajaan perpaduan nasional, secara meluas dianggap sebagai calon pilihan.

Draghi, 74, belum mengesahkan minatnya tetapi pada sidang akhbar pada bulan lalu, beliau terbuka untuk beralih ke istana presiden Quirinale.

Bekas perdana menteri dan hartawan media jutawan, Silvio Berlusconi juga telah menyuarakan sokongan untuk pencalonannya sendiri, walaupun dia berdepan tentangan yang ketara.

Pemenang akan dipilih melalui undi rahsia kira-kira 1,000 pemilih terdiri daripada senator, ahli dewan perwakilan dan wakil 20 wilayah Itali.

Mereka mesti memperoleh sekurang-kurangnya dua pertiga undi dalam tiga pusingan pertama, atau lebih separuh selepas itu.

Calon berpotensi lain termasuk bekas jurucakap dewan rendah, Pier Ferdinando Casini; Pesuruhjaya EU dan bekas perdana menteri, Paolo Gentiloni; bekas perdana menteri sosialis, Giuliano Amato dan Menteri kehakiman, Marta Cartabia – yang jika berjaya akan menjadi ketua negara wanita pertama Itali. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Pelarian Rohingya tuntut persekitaran kondusif

DHAKA, 17 OGOS – Pelarian Rohingya kelmarin menggesa Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Michelle Bachelet yang melawat ke penempatan pelarian untuk PBB...
- Advertisment -