Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  UNICEF bimbang tindakan Taliban

  ISLAMABAD, 8 JUN – UNICEF berkata hari ini, pihaknya amat prihatin dengan laporan Taliban menolak organisasi antarabangsa daripada sektor pendidikan Afghanistan dan mengarahkan mereka untuk menyerahkan aktiviti mereka kepada kumpulan bukan kerajaan tempatan.

  Ia merupakan sekatan terbaharu NGO yang beroperasi di negara itu selepas larangan yang dikenakan pada Disember ke atas kakitangan wanita Afghanistan, didakwa kerana mereka tidak memakai tudung dengan betul dan tidak mematuhi pengasingan jantina di tempat kerja. Pada bulan April, larangan itu dilanjutkan kepada PBB.

  Nota suara WhatsApp, kononnya daripada pegawai kanan pendidikan di Kabul, mengatakan semua organisasi antarabangsa mempunyai tarikh akhir sebulan untuk memindahkan kerja pendidikan mereka kepada kumpulan tempatan.

  Kementerian Pendidikan tidak segera bersedia untuk mengesahkan nota suara itu, tetapi pegawai agensi bantuan memberitahu The Associated Press bahawa mereka menyedari mesej itu dan mengambilnya dengan serius. Mereka bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

  Larangan ke atas kakitangan wanita Afghanistan yang bekerja di PBB juga disampaikan melalui nota suara WhatsApp, kononnya daripada seorang tokoh kanan Taliban.

  “Sebagai agensi utama pendidikan di Afghanistan, UNICEF amat prihatin dengan laporan bahawa lebih 500,000 kanak-kanak, termasuk lebih 300,000 kanak-kanak perempuan, mungkin kehilangan pembelajaran berkualiti melalui pendidikan berasaskan komuniti dalam masa sebulan jika pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa bekerja dalam bidang pendidikan tidak lagi dibenarkan beroperasi dan jika penyerahan kepada NGO negara dilakukan tanpa penilaian menyeluruh dan pembinaan kapasiti,” kata agensi itu dalam satu kenyataan. – AP

  Seorang guru mengetuai kelas perempuan pada hari pertama tahun persekolahan, di Kabul, Afghanistan, 25 Mac. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...