Uniknya rekaan talam kayu dari bahan alami

Oleh Amri HTZ

Kayu merupakan material alami yang sering digunakan dalam pelbagai jenis rekaan terutama perabot.

Ia antara salah satu bahan yang mudah untuk didapati dan dikendalikan menjadikannya begitu popular dan sebagai pilihan bagi para pereka barangan.

Namun ketika mereka sesuatu barangan, lebihan kayu daripada proses potongan sering kali diabaikan dengan hanya membuangnya atau membakarnya.

Lebihan potongan kayu boleh dimanfaatkan walaupun ia terdiri daripada pelbagai jenis dan warna dan apabila dicantumkan, ia mampu menghasilkan keunikan sesuatu rekaan daripada bahan alami. Ikuti artikel ini bagi mereka talam kayu daripada lebihan potongan kayu mahupun yang baharu.

Peralatan untuk projek

Persiapan yang perlu dilakukan untuk mereka talam kayu ini memerlukan anda untuk menyediakan peralatan seperti pemotong kayu, gam kayu, pengepit kayu, ketam kayu, mesin router, mesin gerudi, mata gerudi bersesuaian, wood oil, papan berukuran 22″ panjang dengan ketebalan 1″ dengan warna kemerahan, perang tua dan menguning, pahat kayu dan pemegang laci.

Proses pemotongan kayu menggunakan mesin pemotong menjadi bahagian-bahagian kecil.
Susunan kayu mengikut kedudukan perlu dilakukan untuk meligat gambaran hasil sebenar rekaan.
Permukaan cantuman perlu disapukan gam kayu dengan rata bagi memastikan struktur rekaan kukuh.
Proses meratakan keseluruhan permukaan menggunakan mesin ketam kayu.

Kayu mudah digunakan sebagai rekaan

Kayu yang digunakan dalam projek ini terdiri daripada tiga jenis yang mempunyai warna yang berlainan. Ini bertujuan bagi mempamerkan keindahan yang terdapat pada permukaan kayu secara alami selain sebagai kreativiti dalam rekaan.

Jika anda sukar untuk mendapatkan kayu yang berlainan warna, cara lain untuk mencapainya adalah dengan mewarnakannya menggunakan wood stain yang bebas daripada bahan kimia.

Mulakan dengan memotong kesemua jenis kayu yang disediakan. Projek ini akan mereka talam yang berukuran 21″ panjang dan 12″ lebar. Sebelum menetapkan potongan kesemua kayu yang disediakan, potongan kasar yang diperlukan di sini adalah 22″ x 13″.

Ini bagi memastikan jika anda membuat kesilapan dalam proses percantuman dan ukuran yang dilebihkan ini mampu menyelamatkan projek dengan memotongnya semua di akhir projek nanti.

Setelah memotongkan kayu-kayu dengan panjang yang diperlukan, lebar papan akan dipotong menjadi bahagian kecil dengan ketebalan 1″ x 1″. Tujuannya adalah bagi memberikan corak yang berlainan menerusi ira-ira kayu yang terdapat di permukaannya. Potong tiga batang kayu dengan warna kemerahan, 14 batang kayu perang tua dan empat batang kayu warna kekuningan.

Selain bertujuan untuk mendapatkan ukuran yang diperlukan, proses pemotongan kayu adalah bagi mendapatkan permukaan yang rata bagi proses percantuman agar ia kukuh dan setiap permukaan cantuman tidak mempunyai rongga.

Jika memotongnya menjadi bahagian-bahagian kecil menyebabkan kesukaran kepada projek anda, cukuplah dengan memotong kayu kemerahan berketebalan 1″ x 1″ untuk tiga batang, dua batang 1″ x 1″ kayu perang tua dan 6″ x 1″ dua batang (warna sama), dan dua batang kayu kekuningan 2″ x 1″ lebar.

Kayu-kayu tadi akan disusun dengan kedudukan tertentu bagi memberikan keunikan pada talam kayu yang direka. Mulakan susunan pada bahagian tengah menggunakan sebatang kayu berwarna keme-rahan, diikuti dengan 1″ x 1″ tebal kayu perang tua, kemudian sebatang kayu kemerahan, diikuti dengan enam batang kayu perang tua (kayu berukuran 6″ lebar, jika anda tidak memotongnya dengan ketebalan 1″ x 1″) dan diakhiri dengan dua batang kayu berwarna kekuningan. Untuk lebihan potongan kayu, susun mengikut urutan yang telah diberikan bagi bahagian sebelahnya lagi.

Kayu-kayu yang telah disusun ini akan dicantumkan keseluruhannya dengan cara menyapukan gam kayu pada permukaan cantuman. Gunakan gam kayu yang mempunyai kekuatan yang kukuh ketika mengering dan kalis air bagi memastikan cantuman tidak terbuka ketika terkena air. Kekalkan kedudukan menggunakan pengepit kayu dengan tekanan yang cukup kuat. Bagi mengetahuinya, perhatikan gam kayu yang telah disapukan, dan ketika proses mengepitnya, gam akan terkeluar daripada permukaan cantuman. Ini menandakan tekanan yang cukup telah diberikan yang memainkan peranan bagi kekukuhan struktur talam.

Setelah membiarkan gam mengering selama 24 jam, buangkan lebihan gam yang mengering menggunakan pahat kayu. Permukaan yang telah bersih daripada gam kayu kemudiannya akan diratakan lagi menggunakan ketam kayu. Jika anda memiliki mesin ketam, langkah ini akan menjadi mudah, cepat dan tepat jika dibandingkan apabila dilakukan secara manual.

Bagi meratakan bahagian luaran talam dan mendapatkan ukuran awal yang diperlukan (21″ panjang dan 12″ lebar) potong bahagian luaran talam menggunakan mesin pemotong kayu. Ini akan memberikan bentuk sebenar talam setelah kesemua permukaan diratakan.

Selain itu kesemua sudut talam akan bentuk dengan sudut separa bulatan bagi memastikan ia lebih berbentuk profesional dan tidak terlalu menajam.

Bagi melindungi permukaan kayu, gunakan wood oil bebas kimia dengan menyapu rata keseluruhan permukaan dengan beberapa lapisan.

Langkah terakhir adalah memasangkan pemegang laci di kedua-dua bahagian hujung talam. Cara untuk mencantumkannya tertakluk kepada jenis pemegang laci yang digunakan sama ada menggunakan skru yang terpasang dari bahagian bawah talam, atau hanya perlu mengamkannya menggunakan gam kayu.

Apa yang pasti, kedua-dua jenis pemegang memerlukan anda untuk mereka ruang dengan ke dalaman ½” untuk pemegang yang hanya menggunakan gam atau menebuk terus jika menggunakan pemegang yang dikekalkan menggunakan skru. Selamat mencuba!