Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

UNISSA anjur K2P21 ke-4

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 SEPT – Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), melalui Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam telah mengadakan program Kem Kepimpinan Pelaku Pembangunan Islam (K2P2I) Siri ke-4, bertempat di UNISSA dan Kampung Menunggol, baru-baru ini.

Program anjuran Badan Pelajar Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam (IDeMS) di bawah pengendalian ahli Jawatankuasa Tahun 2 itu disertai 49 orang terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi Tahun 1 hingga 4 dari Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam.

Antara objektif program ini adalah untuk melatih para peserta dan ahli jawatankuasa agar lebih berdisiplin serta memberikan kesedaran awal pentingnya mempunyai sifat kepimpinan dalam setiap diri mahasiswa dan mahasiswi Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam.

Di samping itu, program ini juga bertujuan meningkatkan keyakinan diri agar melahirkan mahasiswa dan mahasiswi yang boleh dijadikan contoh seorang pemimpin yang berkualiti, memupuk sifat pemedulian dalam diri peserta dan mengeratkan lagi hubungan silaturahim sesama mahasiswa dan mahasiswi dalam fakulti berkenaan.

Program juga menitikberatkan penerapan sembahyang berjemaah dan qiyamullail serta tazkirah secara berjadual ke arah menjadikan para peserta sebagai pelaku pembangunan Islam pada masa akan datang.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis penutup program ialah Dekan Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam, Awang Muhammed Sahrin bin Haji Masri.

Turut hadir ialah Timbalan Dekan Fakulti Pengurusan Pembangunan Islam, UNISSA, Profesor Madya Dr Anis Malik Thoha; Ketua Kampung Menunggol, Awang Yusup bin Muhammad; Guru Besar Sekolah Rendah Nakhoda Abdul Rashid, Kampung Menunggol, Haji Mohd Suazmie bin Haji Zulkifli, dan wakil Masjid Kampung Menunggol, Awang Mohd Zulhafiz Zariq bin Awang Damit.

Awang Muhammed Sahrin bergambar ramai dengan para peserta yang mengikuti program tersebut. – Gambar serahan UNISSA
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -