UNISSA anjur Law Dinner

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 APRIL – Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) melalui Fakulti Syariah dan Undang-undang (FSL) telah mengadakan acara makan malam Law Dinner yang dihadiri oleh pelajar-pelajar FSL dan tetamu jemputan dari bidang undang-undang di Tarindak D’seni, di sini, baru-baru ini.

Menurut kenyataan UNISSA, hadir selaku tetamu kehormat pada majlis itu ialah Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Yang Dimuliakan Pehin Orang Kaya Paduka Setia Raja Dato Paduka Seri Setia Haji Awang Suhaili bin Haji Mohiddin.

Turut hadir ialah Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Pengiran Dato Seri Setia Haji Mohd Tashim bin Pengiran Haji Hassan.

Majlis dimulakan dengan doa yang dibacakan oleh pelajar Tahun 2 daripada Program Sarjana Muda Syariah dan Undang-undang, Awang Mohd Najihuddin bin Nooralizam.

Semasa merasmikan acara tersebut, Pemangku Dekan FSL, Dr Supri bin Haji Sudin berkata tujuan acara tersebut diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara pelajar dan jemputan yang hadir dari pelbagai latar belakang undang-undang. Selain itu, ia juga untuk memberi peluang kepada pelajar berinteraksi dan bertukar-tukar pandangan dalam bidang perundangan yang mereka inginkan.

Acara Law Dinner itu merupakan salah satu kursus wajib bagi pelajar Sarjana Muda Syariah dan Undang-undang (LLB BSL) tahun ke-3 dan ke-5 yang diharapkan para lulusan masa depan menunjukkan model dan teladan terbaik bukan hanya cemerlang dalam akademik, tetapi juga berakhlak mulia, berakhlak tinggi dan menjaga aurat, kerana ia bukan sekadar tuntutan universiti tetapi satu tuntutan agama yang wajib dipatuhi. Acara diteruskan dengan penyampaian cenderahati yang disempurnakan oleh Rektor UNISSA, Dr Haji Norarfan bin Haji Zainal kepada tetamu kehormat dan dimeriahkan dengan persembahan sketsa dan persembahan tausyeh serta tayangan video daripada pelajar undang-undang dan badan-badan pelajar iaitu Persatuan Undang-undang Syariah (Shalawsoc), Persatuan Pelajar Undang-undang Asia (ALSA) dan Mooting Kelab UNISSA (UMC).

Hakim Mahkamah Rayuan Syariah bergambar ramai pada Majlis Law Dinner. – Gambar serahan UNISSA