Unit KAB dapat empat projek PV solar di Thailand

KUALA LUMPUR, 9 JUN – Kejuruteraan Asastera Bhd (KAB), melalui unit tidak langsungnya, Energy Optimization Co Ltd (Energy Optimization) telah memperoleh empat projek sistem fotovoltaik (PV) solar di Thailand di bawah model penyampaian projek bina, operasi dan pindah (BOOT).

Projek PV solar itu akan melibatkan perbelanjaan modal keseluruhan sekitar RM11.4 juta dan mempunyai gabungan kapasiti terpasang sebanyak 3,912 kilowatt peak (kWp), kata KAB dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut laporan tahunan terkini syarikat itu, Energy Optimization adalah 49.997 peratus dipegang oleh KAB Technologies (Thai) Co Ltd, manakala 89 peratus dimiliki oleh anak syarikat milik penuh KAB iaitu KAB Technologies Sdn Bhd.

KAB berkata empat projek itu terdiri daripada perjanjian pembelian tenaga (PPA) 20 tahun yang ditandatangani pada 1 April 2021 dengan Tanaosree Thai Chicken Co Ltd untuk sistem PV solar berkapasiti 966-kWp.

Dua PPA bagi tempoh 15 tahun itu ditandatangani pada 11 Mei 2021 dengan Aapico PCL masing-masing

untuk sistem PV solar 999kWp dan sistem PV solar 450kWp, manakala PPA selama 10 tahun ditandatangani pada 14 Mei 2021 dengan Roongthavorn Plastic Co Ltd untuk sistem PV solar 1,497kWp.

KAB berkata pembangunan sistem PV solar tersebut dijadual akan selesai dalam tempoh setahun selepas menandatangani PPA itu. – Bernama