Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Unit Toyota Czech kurangkan pengeluaran selepas kebakaran

  PRAGUE, 8 SEPT – Cawangan Czech Toyota Jepun hari ini berkata, ia akan menggantung pengeluarannya selama seminggu lagi berikutan kebakaran di kilang pembekal alat ganti plastiknya.

  Pengeluar auto terlaris di dunia itu menghentikan pengeluaran di kilangnya di timur Prague pada 22 Ogos, seminggu selepas kilang pembuat bahagian kereta tempatan, Novares, musnah akibat kebakaran.

  “Saya boleh mengesahkan penutupan itu akan dilanjutkan hingga Jumaat depan, iaitu 15 September,” kata Tomas Paroubek, jurucakap Toyota Motor Manufacturing Czech, kepada AFP.

  Beliau enggan mengulas mengenai kesan terhadap pengeluaran di kilang kereta yang biasanya menghasilkan kira-kira 1,000 kereta Toyota Aygo dan Yaris setiap hari.

  Pembuat kereta terbesar negara itu, Skoda Auto, mengumumkan hari ini bahawa ia akan menangguhkan sebahagian pengeluarannya sekurang-kurangnya selama seminggu disebabkan oleh pengurangan bekalan dari sebuah syarikat Slovenia yang rosak akibat banjir besar di sana.

  Sebagai ahli EU dengan 10.5 juta penduduk, Republik Czech sangat bergantung kepada pengeluaran kereta dan eksport untuk menggerakkan ekonominya, yang telah terjejas dengan ketara oleh pandemik COVID dan peperangan di Ukraine. Negara itu menjadi hos kepada tiga kilang kereta besar yang dijalankan oleh unit Volkswagen Skoda, Toyota dan Hyundai dari Korea Selatan.

  Minggu lalu, Toyota juga terpaksa menangguhkan pengeluaran di 14 kilangnya di Jepun sehari akibat gangguan teknikal yang mempengaruhi sistem pemprosesan pesanan. – AFP

  Gambar fail logo Toyota Motor Corp di Tokyo pada 11 Mei 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...