United Airlines catat kerugian AS$7.1 bilion

NEW YORK, 21 JAN – United Airlines semalam melaporkan ia menanggung kerugian besar pada 2020 berikutan kesan COVID-19 ke atas perjalanan, namun syarikat penerbangan itu bercita-cita mencatat pemulihan pada 2021.

United melaporkan kerugian tahunan berjumlah AS$7.1 bilion berbanding dengan keuntungan AS$3 bilion pada 2019. Syarikat penerbangan Amerika Syarikat (AS) berkata ia menjangka 2021 menjadi tahun ‘peralihan’ disebabkan vaksin koronavirus tatkala ia berjanji akan melebihi margin keuntungan berbanding pra-COVID pada 2023.

Pendapatan pada tahun lalu merosot 64.5 peratus kepada AS$15.4 bilion, data teruk terbaharu untuk syarikat penerbangan AS selepas perjalanan terjejas pada Mac pada kemuncak sekatan koronavirus sebelum berpulih sebahagiannya pada akhir tahun.

Semua syarikat penerbangan AS mengalami kerugian pada 2020, dan untuk mengurangkan kos, syarikat penerbangan telah menghentikan perkhidmatan dan mengurangkan pekerja, dalam sesetengah kes menerusi insentif persaraan suka rela. – AFP

Gambar fail bertarikh 15 Oktober 2020 menunjukkan kapal terbang United Airlines berlepas di landasan Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco. – AFP