United Airlines kurangkan jawatan eksekutif

NEW YORK, 6 MEI – United Airlines merancang untuk memberhentikan kira-kira 30 peratus pengurusnya kerana koronavirus, yang telah menyebabkan penurunan perjalanan udara global secara mendadak, menurut AFP kelmarin.

Syarikat penerbangan itu merancang untuk memberhentikan ribuan juruterbang, kata pengarah operasi syarikat penerbangan AS, Greg Hart dalam memo, sementara memberhentikan eksekutif kira-kira 3,450 jawatan.

“Malangnya, dalam beberapa minggu dan bulan yang akan datang, kami menjangkakan akan berdepan dengan keperluan untuk mengurangkan tenaga kerja di barisan hadapan kami untuk memenuhi permintaan,” tulis Hart, tanpa memberikan sebarang butiran lanjut.

Menurut sumber lain berkata satu pertiga juruterbang United Airlines atau kira-kira 12,250 orang akan terpaksa meninggalkan syarikat tersebut.

Syarikat itu menerima kira-kira AS$5 bilion dari kerajaan Amerika Syarikat sebagai sebahagian dari pakej rangsangan bernilai AS$2.2 trilion yang bertujuan untuk membantu industri yang dilanda penurunan koronavirus.

Dalam terma dana tersebut, syarikat penerbangan tidak dibolehkan untuk memberhentikan kakitangannya sebelum 30 September, tetapi selepas itu, ia dibenarkan.

“Meskipun kerajaan persekutuan telah memberikan bantuan yang merangkumi sebahagian daripada perbelanjaan gaji kami sehingga 30 September, kami menjangka akan membelanjakan berbilion dolar lagi daripada yang kami terima bagi tempoh beberapa bulan, sambil meneruskan pekhidmatan 100 peratus tenaga kerja kami.

“Itu tidak berkekalan untuk mana-mana syarikat,” tulis Hart. – AFP