UNN perluas infrastruktur, jaringan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OGOS – Penggunaan perkhidmatan di Brunei Darussalam setelah pelancaran Go-Live, menyaksikan peningkatan yang sangat besar apabila statistik daripada penyedia rangkaian, Unified National Networks (UNN) Sdn Bhd mencatatkan bilangan talian jalur lebar naik 20 peratus manakala penembusannya sehingga 60 peratus, menyaksikan lebih 2,800 tempahan baharu sebulan.

Penggunaan harian bagi data mudah alih juga menyaksikan peningkatan 22 peratus dengan setiap pengguna mudah alih menggunakan 18 peratus lebih banyak data.

Manakala itu, penggunaan harian bagi data tetap pula meningkat 61 peratus dengan setiap pengguna jalur lebar tetap menggunakan 31 peratus lebih banyak data.

Peningkatan ini dikongsikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif UNN, Dr Steffen Oehler dalam ucapan alu-aluannya semasa acara UNN Media Lunch Gathering yang berlangsung di Mutiara Ballroom, Hotel Radisson, di ibu negara, hari ini.

Dr Oehler menyatakan bahawa acara tersebut adalah untuk merenungkan apa yang telah dilakukan oleh UNN sejak memikul tanggungjawab operasi untuk jaringan telekomunikasi negara pada 1 September 2019 dan pencapaiannya hingga kini serta memberikan pandangan mengenai objektif dan rancangan jangka pertengahan dan jangka panjang UNN hingga 2024.

Dr Steffen Oehler semasa menyampaikan ucapannya.
Antara pengamal media tempatan yang hadir pada acara UNN Media Lunch Gathering yang diadakan di Mutiara Ballroom, Hotel Radisson.

Acara makan tengah hari media itu juga berfungsi sebagai platform untuk UNN berkongsi mengenai apa yang mereka lihat kerana UNN telah melihat bahawa orang ramai cukup berminat dengan apa yang mereka lakukan di sini serta menjelaskan beberapa tanggapan salah mengenai apa itu UNN.

Menyentuh mengenai transformasi UNN, beliau berkata, syarikat berkenaan dimulakan dengan program transformasi yang diumumkan secara terbuka, usaha wajar terperinci dan penilaian aset serta peranca-ngan teknikal dan operasi untuk pencapaian Go-Live.

Selepas tarikh operasi dan pemindahan aset ke UNN yang melibatkan rangkaian, IT, lokasi dan spektrum dan permulaan pelaksanaan projek Go-Live, semua penyedia perkhidmatan mula memberikan perkhidmatan telekomunikasi tetap dan mudah alih kepada pelanggan mereka pada 24 Januari lalu dan nombor mudah alih diperkenalkan dalam sistem perintis dan fasa penstabilan operasi dimulakan.

Pada tahap itu, Dr Steffen Oehler, UNN berada pada peringkat penyatuan dan pemodenan jaringan dan beliau juga menunjukkan UNN akan melaksanakan Program Pengembangan Jaringan Akses Radio (RAN) dan perluasan liputan.

Program pengembangan itu meliputi penggabungan menara (memilih menara D-net dan P-net terbaik), memodenkan peralatan dan amalan peralatan, menambah pengangkut tambahan, terutama 4G, untuk meningkatkan kapasiti dan menambah pembawa frekuensi rendah 700 dan 900 MHz untuk meningkatkan liputan.

Perluasan liputan di sisi lain merangkumi 120 tapak baharu yang dirancang untuk empat tahun seterusnya, liputan peningkatan di lokasi terpencil seperti Temburong dan lain-lain serta peningkatan kapasiti di lokasi yang disasarkan.

Dr Oehler juga mendedahkan bahawa UNN telah menugaskan sekitar 450 pekerja selama 12 bulan terakhir dan masih ada 116 jawatan lagi yang akan diisi dalam beberapa bulan mendatang di beberapa domainnya dengan tawaran pekerjaan akan dikeluarkan dalam beberapa minggu akan datang kerana UNN telah mengiklankan secara luaran untuk masyarakat Brunei.

Dua graduan program i-Ready telah diambil bekerja dan ada rancangan untuk mengambil lebih ramai dalam beberapa minggu akan datang serta 25 perantis dan 10 pelatih di beberapa domain seperti DC dan IT, kilang rangkaian dan sumber-sumber manusia.

Peningkatan pekerja dalam bidang teknikal dan kemahiran insani (soft skills) sudah mulai dilaksanakan di mana dalam bidang teknikal, UNN telah bekerjasama dengan pembekal mereka untuk melatih kakita-ngan bagi menyokong Projek Pengembangan Kapasiti RAN yang berjalan selama dua tahun.