Usaha doktor promosi vaksinasi di parkir beli-belah

PFORZHEIM, JERMAN – Berdepan dengan stok berlebihan vaksin koronavirus AstraZeneca di dalam klinik setelah pesakitnya enggan menerima suntikan tersebut, seorang doktor dari Barat Jerman mengambil tindakan secara bersendirian baru-baru ini dan menjadikan tempat letak kereta di sebuah kedai membeli-belah bagi menawarkan perkhidmatan vaksinasi.

Jutaan dos vaksin AstraZeneca telah diagihkan dengan selamat di Eropah, tetapi Dr Nicola Buhlinger-Goepfarth berkata kebimbangan masih ada mengenai kejadian darah beku yang terjadi dalam jumlah sangat kecil bagi penerima vaksin.

Agensi penyelia ubat Kesatuan Eropah (EU) berkata bulan lalu bahawa mereka menemui ‘kemungkinan kaitan’ antara vaksin COVID-19 Johnson & Johnson dan kejadian darah beku yang jarang berlaku.

Kedua-dua vaksin telah diberi kelulusan untuk digunakan di Eropah, namun, dengan penyelia berkata manfaat mendapatkan inokulasi menentang COVID-19 lebih tinggi daripada keburukan.

Dan jika jumlah kehadiran acara yang dilaksanakan Buhlinger-Goepfarth pada tempat letak kereta secara lalu, ramai berpuas hati setelah mendapatkan suntikan AstraZeneca.

Antara mereka yang beratur untuk mendapatkan suntikan AstraZeneca. – AP
Seorang pemandu mendapatkan suntikan AstraZeneca secara pandu lalu di pusat membeli-belah di Barat Jerman. – AP
Suntikan AstraZeneca kurang mendapat sambutan disebabkan keraguan mengenai kejadian darah beku yang jarang berlaku. – AP

Buhlinger-Goepfarth mengambil maklum bahawa EU sudah melakukan penyiasatan secara teliti mengenai vaksin yang telah diluluskan oleh mereka.

“Saya rasa namanya tercemar tanpa ada sebab,” katanya.

Orang ramai mula tiba kira-kira pukul 8 pagi untuk mendapatkan ‘tiket’ vaksinasi, meskipun suntikan hanya akan mula diberikan sehingga 1:30 petang.

Sebilangan beratur di dalam kereta mereka di khemah pusat vaksinasi pandu lalu, sementara yang lain me-nerima suntikan mereka di dalam pusat membeli-belah.

Pada pukul 2:15 petang, kesemua 250 dos dibawa Buhlinger-Goepfarth telah diperkatakan dan beberapa ratus lagi membelinya, kata pegawai tempatan, Sabine Wagner.

Selepas masalah bekalan dan kebimbangan mengenai keberkesanan dan kejadian darah beku yang jarang berlaku melibatkan vaksin AstraZeneca, EU bergantung sepenuhnya ke atas suntikan buatan syarikat Jerman BioNTech dan rakannya dari Amerika Syarikat, Pfizer.

Di Perancis, di mana kepercayaan terhadap AstraZeneca mengalami masalah ketika perubahan dasar Perancis untuk menggunakanya, seorang doktor menjadi berita utama pada April kerana merakam dirinya ingin meninggalkan dos sudah mansuh yang tidak diperlukan.

Dr Patrick Vogt, di bandar bahagian barat Perancis Mulhouse, merakam dirinya melalui Twitter membawa sebahagian botol vaksin AstraZeneca sebelum ia mansuh, kerana dia gagal mencari sukarelawan yang mencukupi untuk semua dos sebelum ia mansuh.

“Semasa nazak akibat pandemik, saya memenuhi permintaan untuk membuang vaksin AstraZeneca kerana tiada sesiapa mahukannya,” dalam Twitternya. “Tidak masuk akal, bukan?”

Dalam video tersebut, Vogt berkata dia telah membuka botol vaksin pada Isnin, tetapi gagal mencari penerima vaksin bagi enam dosnya pada Rabu petang, tiga hari kemudian.

“Semua orang enggan menerima vaksin, tiada yang mahukannya,” katanya.

“Vaksin tersebut sudah luput, jadi saya memenuhi permintaan untuk membuangnya.”

Dalam temu bual di televisyen Perancis, dia menyifatkan videonya sebagai ‘meluahkan kemarahan, tangi-san harapan’ dan merayu untuk mengurangkan dasar bagi vaksin Perancis, agar lebih ramai orang mahu menerima suntikan tersebut.

Perancis kali pertama berkata me-reka tidak akan menggunakannya untuk golongan warga emas, sebelum mereka berkata ia mesti digunakan untuk mereka berusia 55 tahun dan ke atas, selepas kebimbangan mengenai masalah darah beku.

Angka terkini daripada Menteri Kesihatan Perancis berterusan menunjukkan bahawa AstraZeneca tidak akan mendapat pengambilan yang sama seperti vaksin Pfizer-BioNTech.

Kira-kira 90 peratus dos Pfizer diterima oleh Perancis telah digunakan berbanding hanya 53 peratus mereka menggunakan AstraZeneca. – AP