Usaha menyelamatkan rusa emas Myanmar

SATU kawanan rusa terancam sedang menunggu di bawah pokok yang besar di landskap tandus Myanmar yang kering, sambil memerhatikan sekumpulan renjer menghantar air minuman untuk kawanan rusa itu. Sumber air tersebut, yang digunakan untuk menyelamatkan nyawa rusa-rusa ini, telah dibiayai oleh aktivis semula jadi di seluruh negara tersebut.

Tapak perlindungan semula jadi Shwe Settaw yang terletak di wilayah Magway merupakan habitat kepada beberapa spesies endemik rusa Elder atau lebih dikenali sebagai Rusa Emas.

Namun habitat rusa ini terletak di kawasan zon yang kering di pusat negara, dataran yang rendah di Sungai Irrawaddy di mana kekurangan air berleluasa khususnya di musim panas. Suhu pada tahun ini telah meningkat kepada rekod 47 darjah Celsius.

Sebelum ini, taman perlindungan tersebut mempunyai sekitar 20 tasik dan juga kolam – selain menempatkan rusa emas, taman ini turut menempatkan serigala, burung merak dan beberapa lagi spesies haiwan yang lain – semuanya telah kering. Di sebuah tasik terdapat batang pengukur kedalaman air berdiri di tengah-tengah kawasan lantai tasik yang sudah kering dan retak.

Taman perlindungan tersebut menempatkan sekitar 1,000 ekor rusa dan mula mendekati kawasan-kawasan kampung di luar habitatnya, meletakkan dirinya dalam risiko pemburuan haram, kata renjer kepada media AFP.

Habitat rusa ini terletak di kawasan zon yang kering di pusat negara, dataran yang rendah di Sungai Irrawaddy di mana kekurangan air berleluasa khususnya pada musim panas. – AFP
Sumber air tersebut yang digunakan untuk menyelamatkan nyawa rusa-rusa ini telah dibiayai oleh aktivis semula jadi di seluruh negara tersebut. – AFP

Di sebuah tasik terdapat batang pengukur kedalaman air berdiri di tengah-tengah kawasan lantai tasik yang sudah kering dan retak. – AFP

Pada akhir bulan April lalu, beberapa renjer di taman perlindungan itu telah mula mengumpulkan wang mereka untuk pergi ke sungai berdekatan bagi mengumpul air dan mengisi semula beberapa kawasan tasik yang sudah kering dan retak.

Namun selepas menyedari bahawa situasi ini tidak akan berkekalan, mereka seterusnya berpaling kepada media sosial seperti Facebook untuk mendapatkan bantuan.

Manusia menentang alam semula jadi

Kutipan derma mencurah-curah diberikan sehingga sejauh Yangon, Mandalay dan Shan di wilayah timur laut Myanmar. “Nasib yang baik, ia benar-benar menarik perhatian rakyat,” kata renjer Thein Lwin kepada media AFP sambil tersenyum dan menambah bahawa dalam beberapa hari mereka akan menerima lebih dari 1 juta kyat (AS$650).

Jumlah kutipan itu sudah mencukupi untuk membayar petrol dan yuran yang diperlukan untuk menyewa tangki untuk membawa air dan mengambil masa selama enam jam perjalanan ke sungai kecil yang terletak kira-kira 15 kilometer jauhnya. Setiap trak tangki air akan membawa sekurang-kurangnya 4,500 liter air. Mereka bahkan telah berhenti menerima wang berikutan musim tengkujuh akan datang di kawasan tersebut.

Manakala di beberapa bahagian yang lain di taman tersebut, program pembiakan untuk kura-kura bintang Burma yang terancam turut menghadapi masalah yang sama.

“Kami telah kehilangan beberapa ekor kura-kura disebabkan keadaan haba yang melampau,” kata Steve Platt, ahli herpetologi dengan World Conservation Society (WCS).

“Situasi ini tidak pernah berlaku sebelum ini namun kami dapati tiga atau empat ekor kura-kura telah mati,” katanya kepada media. Namun nasib fauna ini tidak akan berakhir walaupun hujan telah turun.

Tapak perlindungan ini merupakan pusat konflik yang sedang berlangsung antara pemuliharaan konservasi dengan penduduk tempatan, yang paling miskin di Myanmar.

Sekitar 40 buah kampung terletak berdekatan dengan kawasan tapak perlindungan itu, tanpa bekalan tenaga elektrik dan ramai yang masuk ke tapak perlindungan itu untuk mencari kayu api dan sebagainya.

Pemburuan haram juga merupakan masalah besar di negara itu di mana perdagangan haram hidupan liar semakin berkembang, disebabkan sebahagian besar permintaan dari negara jiran China.

“Kami memerlukan pengawal yang banyak dan begitu juga kakitangan,” kata salah seorang renjer kepada media sambil mengeluh. “Mada depan rusa emas ini sedang dipertaruhkan,” tambahnya kepada media. – AFP